Bucuresti, 8 Mai 2019
Stimati prim-ministri,
Prezentarea raportului final al IPBES din 6 Mai din Paris arata inca o data cat de tare accelereaza criza biodiversitatii. Raportul nu lasa loc de indoiala ca pierderea biodiversitatii si incalzirea globala sunt strans legate. Defrisarile si sistemele curente de agricultura, incluzand producerea de hrana, cauzeaza un sfert din emisiile de gaz, dar sunt de asemenea responsabile pentru declinul si pierderea masiva a biodiversitatii.
Oamenii de stiinta confirma ca cea mai urgenta si reala masura care poate fi luata este incetinirea pierderii biodiversitatii si incalzirea globala, incluzand conservarea padurilor seculare pe intreaga planeta.
Tendinta generala este de asocia distrugerile forestiere pe plan mondial cu jungla. Insa concluziile IPBES arata clar ca deteriorarea padurilor intacte trebuie oprita urgent pe intreg globul. Iar acest lucru include cu siguranta Europa, continentul cu cel mai ridicat grad de conversie din peisaj natural in peisaj industrial. Expertii afirma ca aproximativ 1% din padurile Europei au ramas azi intacte.
Punctul forte al padurilor seculare din Europa este Romania cu doua treimi din padurile virgine, primare ale UE (excluzand Scandinavia).
Summitul din 9 Mai se va desfasura in imediata vecinatate a acestei comori inestimabile a Europei. Pe drumul catre Sibiu veti observa probabila superbe paduri pretioase, inclusiv varfuri de paduri primare.
Va scriem pentru a ne exprima extrema ingrijorare pentru destinul acestei importante mosteniri a Europei: taierile legale si ilegale lichideaza sistematic ecosistemele primare. Totul se intampla sub ochii Guvernului Romaniei si Uniunii Europene. Expertii estimeaza ca aproape 50% din padurile declarate anterior ca fiind paduri seculare au fost taiate de cand Romania a intrat in UE. Desi majoritatea se afla in cadrul siturilor Natura 2000, aceasta este realitatea. Implementarea legislatiei Europene nu se aplica in mod evident in Romania.
Stimati Prim Ministri, apelam la voi pentru a folosi oportunitatea intalnirii in Romania sa tratati aceste pierderi tragice ale ultimelor urme bogate de biodiversitate ca pe un subiect de interes European. IPBES arata ca suntem contratimp in prevenirea dezastrelor ecologice si a crizei mondiale pe care o vor infrunta copiii nostri si ai viitoarelor generatii. Protejarea padurilor este un pas critic in securizarea unui viitor sigur pentru ei si suntem responsabili pentru asta in Europa.
La cerere, va putem pune la dispozitie oricand mai multe informatii despre aceste probleme urgente.