Romsilva prinsă la furat arbori în Parcul Național Domogled – Valea Cernei

Bucuresti, 12 septembrie 2018
Comunicat de presă Agent Green și EuroNatur

Romsilva prinsă la furat arbori în Parcul Național Domogled – Valea Cernei
Ministerul Mediului trebuie să pună capăt exploatărilor în parcurile naționale, iar Ministerul Pădurilor să deblocheze dezvoltarea portalului Inspectorului Pădurii

Agent Green a surprins un angajat al Romsilva de la Ocolul Silvic Baia de Aramă în timp ce fura arbori de fag din Parcul Național Domogled – Valea Cernei. Furtul s-a produs în luna iulie, nu a fost confirmat de Poliție, dar abia acum în urma excaladării situației, Garda Forestieră a confirmat furtul și a trimis probele către organelle de cercetare penală.

Parcurile Naționale din România ale căror păduri acoperă abia 1% din suprafața țării sunt degradate sistematic în mod deliberat. Cel puțin 382.000 m3 de lemn au fost exploatați commercial din parcurile naționale doar în ultimul an, potrivit datelor din SUMAL, baza de date națională oficială pentru păduri. Parcul national Domogled – Valea Cernei a fost cel mai afectat de tăieri în ultimii 10 ani.

Cel puțin 123.000 m3 de lemn au fost exploatați doar în ultimul an. Nici măcar 50% din suprafața parcului Domogled nu sunt official sub protecție strictă. Ex-ploatările forestiere sunt omniprezente în acest parc, chiar și în pădurile seculare din mijlocul parcului. De această data, însăși Romsilva a fost prinsă la tăiat și încă chiar ilegal.

Gabriel Paun, președintele Agent Green se afla în parc în acea zi: „Mă aflam cu o echipă TV în parc în acea zi, într-o pădure secular de fag. Am găsit o echipă de tăietori și camionul lor într-o zonă unde nu era aprobată nicio exploatare, deci am știut imediat că se taie illegal. Șocul cel mai mare a urmat abia când am aflat că cel care fura arborii era exact cel care trebuia să îi păzească, Romsilva, administratorul pădurilor Statului. Se folosea de o firmă locală pentru a tăia și a scoate lemnul din parc. Nici măcar nu s-a sfiit să recunoască planul de a tăia toată pădurea de lângă noi”.

Agent Green și EuroNatur au lansat campania europeană ”Save Paradise Forests” pentru a atrage atenția publicului international cu privire la exploatările massive din parcurile naționale din România.

În cazul furtului din Domogled, arborii de fag au fost încărcați într-un camion închiriat cu numărul de înmatriculare AB 08 JLA în dimineața zilei de 3 iulie 2018. Investigatorii au urmărit camionul aât la sol cât și cu drone până la un depozit ascuns în mijlocul pădurii. Aici lemnul a fost mutat în alt camion deținut chiar de firma care a tăiat arborii care nu au fost niciodată înregistrați în baza de date națională SUMAL și nici nu au apărut pe aplicația și portalul pentru urmărirea lemnului, (www.inspectorulpadurii.ro). AB 08 JLA a figurat în acea zi cu un singur transport făcut seara târziu, însă cu molid, nu cu fag așa cum a fost filmat de dimineață.

Ne confruntăm cu un caz clar care arată cât de ușor se poate păcăli sistemul doar pentru că actualul Guvern a blocat dezvoltarea Inspectorului Pădurii. Astfel, depozitele sunt folosite drept mașină de spălat pentru lemnul illegal, în vreme ce Guvernul tolerează asta. Astăzi avem chiar dovada că inclusiv firma de Stat Romsilva fură”, acuză Păun.

Investigatorii au sunat la 112 pentru a cere poliției să intervină. Cazul a fost preluat de Poliția Tismana care a primit toate datele necesare, inclusiv filmările. În adresa poliției Tismana care răspunde denunțului Agent Green, șeful poliției a concluzionat că transportul a fost legal [1]. Situația a escaladat la Garda Forestieră regional Vâlcea, a cărei comisari au identificat tăierile ilegale, raportul fiind înaintat organelor de cercetare penală [2].

Este alarmant că oamenii care ar trebui să păzească fură într-un parc national. Cerem Guvernului României să oprească exploatările comerciale din parcurile naționale. Aceste păduri aparțin patrimoniului European și distrugerea lor este ireversibilă”, a spus Gabriel Schwaderer, CEO EuroNatur.

În prezent, niciunul din cele 13 parcuri naționale nu respect standardele internaționale impuse de IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii) [3]. Potrivit IUCN, principiile esențiale pe care se bazează administrarea unui parc national sunt non-intervenția, acceptul proprietarilor pentru înființare și asigurarea că aceștia nu au nimic de pierdut din cauza restricțiilor. ”Ei bine, în parcurile din România se taie ca într-o pădure oarecare pentru producția lemnului, legal sau illegal. Mulți proprietary de păduri nu și-au dat acceptul pentru înființarea parcurilor și nici nu au primit compensații. Pot să spun că ministerul mediului omoară în prezent idea de parc national și totodată speranța de a avea altele noi ”, a încheiat Păun.

EURONATUR ȘI AGENT GREEN CER MINISTERULUI MEDIULUI:

  1. Aplicarea scopului și obiectivului principal de non-intervenție în conformitate cu legislația națională, criteriile și recomandările Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN)

 

  1. Preluarea administrării unitare și eficiente a tuturor parcurilor naționale de către Stat în cadrul ANANP (Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate) după modele de success precum în Suedia, Austria sau Germania.

 

  1. Finanțarea suficientă pentru administrarea parcurilor naționale din bugetul de Stat, conform OUG 57/2007, art. 30 (2)

 

  1. Ajustarea limitelor parcurilor naționale pe criterii științifice pentru cuprinderea pădurilor virgine/multiseculare alăturate sau a ecosistemelor, integral (de exemplu Coșava Mică în Semenic sau Câmpușel în Retezat)

 

  1. Informatizarea gestiunii și a managementului ariilor protejate prin utilizarea aplicației SINCRON

 

  1. Restructurarea Consiliilor Științifice pentru a fi formate exclusiv din cercetători și cadre universitare, independente și cu integritate morală

 

  1. Identificarea surselor financiare pentru achiziționarea de către Statul Român a terenurilor private din parcurile naționale acolo unde proprietarii doresc în mod voluntar să își vândă terenurile

 

  1. Acordarea compensațiilor adecvate pentru toți proprietarii privați de păduri și pajiști situate în parcuri naționale

 

  1. Preluarea în legislația națională a categoriilor IUCN așa cum sunt ele formulate precum și alte recomandări ale organizațiilor internaționale

 

  1. Înființarea de parcuri naționale noi (de exemplu Parcul Național Munții Făgăraș, Munții Țarcu, Munții Ciucaș, Munții Giumalău)

NOTE:
[1] Adresa nor. 626462 / 30.7.2018 a Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratul Poliției Județului Gorj, Stația de poliție Tismana
[2] Adresa Gărzii Forestiere Valcea nr. 14185 / 28.8.2018
[3] Briefing parcuri naționale:

CAMPANIA PENTRU PARCURI NAȚIONALE AUTENTICE