AGENT GREEN sustine preluarea ariilor protejate de catre Ministerul Mediului
AGENT GREEN expune de ziua mediului nota interna prin care serviciul arii protejate Romsilva se pozitioneaza pentru abandonarea a doua Parcuri nationale si doua Parcuri naturale deoarece statul a pierdut marea majoritate a padurilor si in consecinta regia nu mai poate face profit din vanzarea de lemn.
“Argumentatia Romsilva este una care pune profitul din copacii taiati mai presus decat protejarea naturii. Asta nu este in regula. Aici vorbim de paduri din Parcurile nationale, ultimele oaze de salbaticie, mai putin de 3% din suprafata tarii. In acest caz ministerul mediului trebuie sa impune anularea de urgenta pentru toate cele 23 de contracte cu Romsilva si sa se creeze o noua structura nationala de administrare a carei prioritate sa fie conservarea naturii si nu taierea codrului”, a declarat Gabriel Paun, Presedinte Agent Green.
Ariile naturale protejate vizate de abandon sunt: Parcul National Muntii Rodnei, Parcul National Defileul Jiului,
Parcul Natural Putna Vrancea si Parcul Natural Cefa. Nota Romsilva vine in momentul expirarii marii majoritati a contractelor pentru cele 23 de Parcuri aflate in grija regiei (22 mai 2014) si pe fondul unor retrocedari, adesea abuzive, prin care statul a pierdut suprafete semnificative de padure. Astfel statul mai detine de exemplu doar 5% din padurile Parcurilor Rodna si Cefa, 7% din Parcul Putna Vrancea si 40% din Parcul Defileul Jiului.
“Retrocedarea padurilor este un motiv real de ingrijorare pentru viitorul ariilor protejate si nu pentru profitul unor administratori, oricare ar fi acestia. In lipsa unor structuri cu obiective de conservare Romsilva permite si tolereaza chiar in acest moment taieri in ariile protejate, inclusiv in paduri virgine adapostite in acestea”, a adaugat Paun.
In prezent Ministerul Mediului schimba OUG 57 / 2007 privind ariile naturale protejate. In actuala versiune nu exista cerinte care sa restrictioneze ingrijirea ariilor protejate de catre structuri interesate de exploatarea padurii. Mai mult aceasta versiune nu vine inca sa intareasca zonarea interna a parcurilor. In forma actuala parcurile au o zona tampon in interiorul parcului si nu in afara limitelor.
“Vorbim de mai putin de 3% din suprafata tarii despre care oamenii cred ca sunt protejate. De fapt este si mai putin pentru ca zona tampon insumeaza mai mult de jumatate din suprafata parcurilor in care se taie din padure zi si noapte. Aceasta zona tampon trebuie mutata pe parcelele din imprejurimile parcurilor iar taierile de orice fel trebuie definitiv interzise in interiorul ariilor protejate”, a incheiat Paun.