România riscă escaladarea la CEJ a infringementului pe arii naturale protejate
Agent Green lansează astăzi episodul 7 al serialului ”Un Masacru Național”
București, 5 decembrie 2022 – Agent Green atrage atenția că exploatările forestiere abuzive sunt scăpate de sub control chiar și în ariile naturale protejate, riscul ca infringementul Comisiei Europene (CE) să escaladeze la Curtea Europeană de Justiție (CEJ) fiind unul iminent. Organizația ecologistă publică astăzi episodul al 7-lea al serialului ”Un Masacru Național”, materialul ilustrând situația actuală din ariile protejate din România care fac obiectul infringementului început de CE în februarie 2020 în urma plângerilor formale înaintate de Agent Green în parteneriat cu Client Earth și EuroNatur în toamna anului 2019.
Episodul 7 al serialului ”Un Masacru Național” este disponibil pentru liberă descărcare și distribuție pe VIMEO și YouTube. Filmul aduce în centrul atenției exploatări abuzive realizate în păduri seculare unde investigatorii Agent Green au întâmpinat lucrători agresivi și reprezentanți incompetenți ai autorităților.
Situația actuală este favorizată de o serie de factori care includ: cererea pieței (mai ales biomasă și lemn de construcții), legislație pentru descurajarea furtului de lemn a fost slăbită de actuala guvernare, prestația submediocră a autorităților de control și neimplicarea comunităților locale afectate. Agent Green a transmis de asemenea CE raportul în care sunt prezentate cazuri concrete de exploatări forestiere realizate în arii protejate în timp ce infringementul este în plină desfășurare. Organizația a sesizat de asemenea Corpul de control al prim-ministrului cu privire la cele zece metode de furt cu ocolirea SUMAL 2.0, metode care au fost facilitate în ultimii doi ani chiar de ministerul mediului. Într-o adresă remisă Agent Green la 29.11.2022, Corpul de control al prim-ministrului informează că ancheta a fost preluată de IGPR.
”Situația din teren, văzută și din imaginile satelitare este cea cunoscută de Comisia Europeană și negată de ministerul mediului. Ministerul nu își asumă eșecul și este părtaș la un masacru în plină desfășurare. Asta ne va duce inevitabil la Curtea Europeană de Justiție și suntem profund îngrijorați. Ministrul se mai schimbă, dar dezastrul din pădure va fi în curând dezastrul din buzunarele noastre întrucât amenzile vor fi totaliza milioane de euro din bani publici și se vor aplica zilnic atât retroactiv cât și pentru fiecare zi de întârziere a remedierii problemelor”, avertizează Gabriel Păun, președintele Agent Green.
Problemele de remediat sunt atât legislative cât și de aplicare a acestora. Pentru a accepta plângerea din anul 2019, Agent Green a trebuit să evidențieze probleme sistemice pe suprafețe însemnate care au fost deja soluționate de Justiția din România. Mai bine de 500.000 hectare cu arii protejate Natura 2000 de interes european (8% din fondul forestier național) au fost documentate pentru instrumentarea infringementului. Au fost sute de spețe în care Agent Green s-a judecat cu Ministerul Mediului, ANPM, Garda Forestieră și Romsilva. În urma acestor procese au fost salvate de la tăiere zeci de mii de hectare pentru care ministerul mediului aprobase amenajamente silvice abuzive fără realizarea de studii de evaluare a impactului asupra mediului. Dar chiar și așa deciziile instanțelor nu au fost respectate de administratorul pădurii și de firmele de exploatare, organele de aplicare a legii fiind de asemenea inexistente în aceste cazuri de abuz.
Mai mult, proiectul de lege Pl-x 317/2022 trece în regim de urgență prin Parlamentul României și vizează anularea statului de drept din România prin blocarea accesului la Justiție în probleme de protecția mediului. Există cel puțin 5 argumente de neconstituționalitate pentru care acest proiect de lege este contestat în prezent la CCR: lipsa de fundamentare temeinică, încălcarea dreptului de acces liber la justiție, încălcarea reglementărilor internaționale, încălcarea principiului conform căruia justiția este unică, imparțială și egală pentru toți, încălcarea principiului securității juridice.
”Asistăm la o dezlănțuire fără precedent a mafiei pădurilor împotriva celor care o apără. Singurele pârghii legale care ne-au mai rămas sunt instituțiile europene și tratatele internaționale ratificate și de România, precum Convenția de la Aarhus”, a încheiat Păun.
Contact pentru presă: office@agentgreen.org