Agent Green considera ca modalitatea de comunicare a Ministerului Apelor si Padurilor este cel putin nefericita, iar atacurile asupra activitatii Agent Green sunt gratuite si fara precedent [1]. Misiunea unui minister, oricare ar fi el, este sa gandeasca si sa implementeze strategii, nu sa atace societatea civila si organizatiile non-guvernamentale.
Este trist ca Ministerul Apelor si Padurilor a decis sa politizeze acest subiect, cel al platformei inspectorulpadurii.ro. Initial, Agent Green si un alt ONG de mediu au fost acuzati ca pactizeaza cu Platforma 100, apoi ca sustin punctul de vedere al celor de la USR. Aceste acuzatii nefondate au fost lansate dupa ce Agent Green a criticat modul in care Ministerul Apelor si Padurilor a decis sa proroge operationalizarea sistemului, sa restrictioneze accesul publicului la informatii privind transportul de busteni. In ciuda faptului ca Ministerul Apelor si Padurilor, prin declaratii in presa, a promovat ideea transparentei, pasii care au fost luati pana in acest moment au promovat opacitatea si limitarea la accesul informatiilor.
Agent Green face investigatii, devoaleaza mafia din padurile Romaniei si solicita o mai multa transparenta in actul decizional si aplicarea legii inca din anul 2009, cu mult inainte ca diferite platforme politice sa se nasca. Atacul Ministerului Apelor si Padurilor directionat catre Agent Green este dezamagitor, iar politizarea subiectului privind mafia lemnului nu face decat sa acutizeze o criza care deja afecteaza milioane de oameni si o industrie de profil.
Investigatiile Agent Green au dovedit ca mafia lemnului este transpartinica si ca de pe urma distrugerilor din Muntii Romaniei au beneficiat toate partidele politice, ale caror conturi au fost alimentate cu bani negri, proveniti din cele peste 400.000 de hectare de padure, care fie au disparut complet, fie au fost distruse fara posibilitate de refacere [2] si alte peste 1 milion bracuite si distruse [3].
Criza in care se afla in acest moment domeniul silvic, imaginea proasta pe care are Romania peste hotare, lipsa de incredere a investitorilor straini, toate acestea sunt cauzate nu de activitatea ONG-rilor si a jurnalistilor de investigatii, care au dezvaluit neregulile din sistem, ele sunt efectul politicilor dezastruoase gandite in laboratoarele din Parlament si Guvern, ale lipsei aplicarii legii si sanctionarii celor responsabili pentru dezastrul din Muntii Romaniei. Sunt efectele fenomenului coruptiei, care a cuprins precum un cancer institutiile statului si a rupt coloana vertebrala a multor angajati cu drept de control si a unor oficiali de rang inalt.
Platforma inspectorulpadurii.ro trebuie sa fie dezvoltata pentru ca si-a aratat beneficiile in scurtul timp in care a fost activa. Este cel putin ciudat faptul ca Ministerul Apelor si Padurilor insista in ideea ca aceasta platforma nu exista legal si oficial. Platforma, adusa la parametri de functionare si alimentata cu toate informatiile necesare, devine o arma de temut a cetatenilor si autoritatilor de control impotriva celor care nu inteleg ca furtul de masa lemnoasa nu mai este o varianta de business.
In data de 20 iulie 2017 Agent Green a lansat o scrisoare deschisa ministrului Apelor si Padurilor [4] in care a insistat asupra importantei functionarii acestei platforme in lupta pentru salvarea padurilor. In aceeasi scrisoare Agent Green a venit si cu solutii pentru transparentizarea, buna functionare a Inspectorului Padurii si asigurarea trasabilitatii.
Agent Green este unul dintre putinele ONG-uri din Romania care face investigatii in padurile tarii. Investigatorii Agent Green au fost amenintati pe teren si, uneori in timpul anchetelor, si-au riscat propria viata pentru a duce la bun sfarsit investigatiile.
Toate demersurile Agent Green au ca scop devoalarea mafiei padurilor si a structurilor de crima organizata, care se afla ascunse atat in muntii Romaniei, cat si in birourile institutiilor statului.
[1] – https://apepaduri.gov.ro/inspectorul-padurii-realitate-vs-dezinformare-manipulare-si-instigare/
[2] – https://www.curteadeconturi.ro/Publicatii/economie7.pdf
[3] – https://m.jurnalul.ro/bani-afaceri/economia/romania-o-tara-despadurita-2041.html
[4] – https://www.agentgreen.ro/romania-nevoie-de-inspectorul-padurii/
25/08/2017