Paduri din Parcul National Retezat ard de Craciun in seminee europene
Holzindustrie Schweighofer se angajeaza in mod clar sa nu se aprovizioneze cu lemn din parcuri nationale si solicita Guvernului crearea unui mecanism
AGENT GREEN este indignata ca paduri de conifere din Retezat, ultimul Peisaj Forestier Intact (PFI) din Europa, arde de Craciun in seminee. Brichete tubulare si peleti fabricate la fabrica Schweighofer din Sebes se comercializeaza in supermarketuri din alte tari precum SPAR, benzinarii precum Shell si magazine de bricolaj precum OBI.
„Retezat nu este un parc oarecare, ci este centrul biodiversitatii din Europa, ultima oaza de salbaticie de mari dimensiuni si trebuie scutit complet de orice interventii umane, mai ales de drujbe. Faptul ca cei mai valorosi copaci au ajuns un banal lemn de foc este surprinzator pentru consumatorii care doresc sa faca o alegere educata atunci cand trebuie sa isi incazeasca caminul”, a spus Gabriel Paun, presedinte AGENT GREEN.
AGENT GREEN a investigat taierile din Retezat in ultimele 9 luni si a prezentat saptamana trecuta cazul companiei Schweighofer la sediul central din Viena, Austria. Compania s-a angajat deja sa refuze copaci din Retezat si din toate celelalte parcuri nationale si este pregatita sa isi intareasca sistemul de trasabilitate pentru a-si dovedi decizia luata.
“Politica noastra este clara. Refuzam copaci extrasi din parcuri. Stim ca ei sunt parte din habitate cheie esentiale pentru conservarea a mii de specii care pot fi adapostite doar in asemenea arii. Ramane totusi o provocare pentru noi sa ne respectam angajamentul deoarece permisele de recoltare (APV) din parcuri nationale nu sunt informatii publice. Avem nevoie de Agent Green si de ministerul mediului si padurilor sa creeze de urgenta un mecanism care sa ne permita sa fim autentici in etica pe care ne-o asumam”, a spus Gerald Schweighofer, Presedinte Schweighofer Group.
“Decizia este una istorica, demna de cele mai inalte aprecieri si de urmat rand pe rand de toate companiile similare. De aici inainte este in puterea noastra, a specialistilor si a Guvernului sa punem in functiune un system robust de trasabilitate a lemnului transparent si de incredere pentru public”, a adugat Paun.
Problemele cu taierile din zona Rau Ses a Parcului National Retezat au inceput din februarie 2014 cand doamna Lucia Varga, fost ministru responsabil de paduri, a ordonat in mare discretie chiar inainte de a-si inceta mandatul, o derogare pentru a saraci Retezatul de cel putin zece mii de metri cubi de lemn. Zona a fost vizata de taieri ilegale masive in anul 2011 cand ministrul Laszlo Borbely a intervenit si le-a stopat cu solicitarea de a ridica zona la rang de protectie integrala. Decizia sa a fost spriijinita de Academia Romana si de Consiliul Stiintific al Parcului National Retezat. In prezent zona ar putea scapa de drujbe daca prim ministrul Ponta ar semna planul de management ce are deja toate aprobarile, dar care este retinut in mod cel putin dubios de Romsilva care face profit din paduri la sefia parcului de mai bine de 10 ani.
„In vreme ce Romsilva tine departe de pixul domnului Ponta acest plan de management, companii de exploatare culca la pamant si ultimul copac. Romsilva se face vinovata de distrugerea ultimei zone salbatice vaste din Europa”, a adugat Paun.
Taierile din 2011 au fost justificate de atacuri fabricate de insecte ipidae despre care se presupune ca au facut necesara interventia omului pentru a salva si alti arbori de la uscare prin devorarea lor de catre aceste insecte care sunt prezente in mod natural in padurile de molid. Anul acesta aceeasi insecta este trasa la raspundere pentru taieri de arbori, mai ales seculari, stersi de pe fata pamatului si care erau de o imensa importanta pentru conservarea biodiversitatii. Mai bine de zece mii de metri cubi de lemn au parasit deja Retezatu, taiati de compania SUSAI Servcom SRL, un partener stabil al companiei Schweighofer. In timpul investigatiilor anumite camioane ale companiei Susai au fost declarate drept “ilegale” de noul sistem “radarul padurilor” in urma apelurilor repetate la 112. Mai tarziu acestea au intrat pe poarta fabricii Scweighofer de la Sebes, moment in care echipa de investigatii a fost agresata de firma de paza de poarta iar politia chemata de Agent Green a parasit zona. In prezent procuratura din Alba ancheteaza comportamentul politiei locale iar ministerul mediului sii padurilor investigheaza taierile din Retezat.
AGENT GREEN cere domnului prim ministru Ponta sa semneze planul de management al Parcului National Retezat pentru a stopa taierile de paduri si ministrului mediului si padurilor, doamna Gavrilescu sa creeze cadrul de dialog pentru infiintarea de urgenta a mecanismului care sa permita Schweighofer si altor companii sa refuze la poarta lemnul taiat din parcuri nationale.