Organizațiile societății civile românești și sute de cetățeni solicită Guvernului României să susțină încetarea focului în Fășia Gaza

Organizațiile societății civile românești și sute de cetățeni solicită Guvernului României prin scrisoare deschisă  să ia măsuri concrete imediate pentru încetarea focului în Fășia Gaza

 

Astăzi, 29 februarie 2024, peste 40 de organizații și grupuri naționale și locale ale societății civile românești au transmis Guvernului României o scrisoare deschisă, prin intermediul căreia își exprimă îngrijorarea profundă față de situația actuală în desfășurare în Fâșia Gaza și solicită Guvernului să întreprindă toate măsurile care îi stau în putere pentru a nu participa la săvârșirea unei plauzibile crime de genocid, cu respectarea deciziei și măsurilor impuse de Curtea Internațională de Justiție.[1] Lor li se alătură peste 900 de cetățeni, care au semnat petiția online inițiată de Solidaritate România-Palestina și Palestine Solidarity Cluj-Napoca, intitulată „România, stop complicității în genocidul din Gaza!” [2]

În contextul crizei umanitare din Fâșia Gaza, care durează de peste 140 de zile, numărul victimelor în rândul palestinienilor a ajuns la peste 38.000, dintre care peste 13.000 sunt copii. Peste 70.000 de persoane sunt rănite și peste 2.000.000 de palestinieni au fost strămutați. Mai mult, peste 75.000 de case, 223 spitale și facilități medicale, 328 de școli, 379 de lăcașuri de cult au fost distruse în ultimele luni în Fâșia Gaza, conform Euro-Med Monitor.

Peste 40 de organizații și grupuri active în varii domenii ale societății și cu o bogată experiență în drepturile omului, protecția mediului și schimbări climatice, egalitate de gen, educație și învățământ, drepturi locative, cultură, drepturile și reprezentarea muncitorilor au răspuns apelului inițiat de Solidaritate România-Palestina și Palestine Solidarity Cluj-Napoca de a semna scrisoarea deschisă adresată prim-ministrului Marcel Ciolacu și ministerelor de resort.

Semnatarii reamintesc executivului faptul că, în calitate de parte contractantă a Convenției pentru Prevenirea și Reprimarea Crimei de Genocid, România și-a asumat obligația de a nu permite și de a pedepsi crima de genocid, indiferent că este comisă de alte state, conducători, funcționari sau alte persoane.

În data de 26 ianuarie 2024, Curtea Internațională de Justiție a decis, în dosarul intentat de Africa de Sud împotriva Israelului [3], demararea unei anchete asupra săvârșirii crimei de genocid de către Israel asupra palestinienilor din Gaza, în baza unor dovezi evidente și a instituit o serie de măsuri provizorii cu efect imediat împotriva Israelului și pentru protejarea palestinienilor din Gaza:

  1. Statul Israel va lua toate măsurile pentru a preveni comiterea unui genocid în Gaza;
  2. Statul Israel se va asigura că armata nu comite niciun act de genocid;
  3. Israelul va lua toate măsurile pentru a pedepsi toate incitările publice la genocid;
  4. Israelul va lua măsuri imediate și eficiente pentru a aborda condițiile nefavorabile ale vieții în Fâșia Gaza;
  5. Israelul va lua măsuri eficiente pentru a păstra dovezile acțiunilor care au impact asupra Convenției pentru Genocid;
  6. Israelul va transmite Curții un raport cu toate măsurile luate pentru a respecta ordinele acestei instanțe, în termen de o lună de la data instituirii măsurilor.

Deciziile CIJ sunt finale, obligatorii și nu pot fi supuse unui recurs. Toate statele, România inclusiv, trebuie să se supună obligațiilor lor legale și să ia toate măsurile la îndemână în mod unilateral sau colectiv în vederea asigurării imediate și definitive că Israelul respectă decizia Curții și implementează pe deplin și fără amânare măsurile provizorii impuse de aceasta.

În acest sens, organizațiile semnatare ale scrisorii deschise transmit faptul că, luând la cunoștință de și înțelegând decizia Curții Internaționale de Justiție de a demara o anchetă asupra săvârșirii crimei de genocid de către Israel asupra populației din Fâșia Gaza, România se obligă astfel să nu ia parte la acțiunile conduse de Israel și solicită să fie întreprinse următoarele acțiuni:

  1. Retragerea sprijinului necondiționat acordat statului israelian și adoptarea unei moțiuni care să sprijine oprirea atacului asupra Fâșiei Gaza.
  2. Susținerea opririi focului în Fâșia Gaza, în cadrul plenului ONU, precum și susținerea dosarului deschis de Africa de Sud împotriva Israelului la CIJ.
  3. Suspendarea colaborării militare cu statul israelian până când CIJ va emite o sentință finală în cadrul anchetei în care Israelul este acuzat de genocid.
  4. Întrebuințarea relațiilor diplomatice cu statul israelian pentru facilitarea accesului asistenței umanitare în Fâșia Gaza.
  5. Sprijinirea misiunilor de anchetă internaționale în Fâșia Gaza pentru a investiga acuzațiile de genocid împotriva Israelului.

Apelul organizațiilor este întărit de semnăturile a peste 900 de cetățeni, care au semnat petiția online “Roimânia, stop complicității în genocidul din Gaza”, care s-a derulat în perioada 26 ianuarie – 29 februarie pe platforma europeană OpenPetition.eu.

În calitate de organizații ale societății civile, persoane publice și cetățeni români și nu numai vrem ca România să-și asume un rol care să promoveze pacea și dialogul în regiune!

Textul integral al scrisorii și numele semnatarilor este disponibil la acest link: http://tinyurl.com/mryjmz2x

Pentru mai multe informații, persoane de contact:

 

 

[1]  Sumar al deciziei Curții Internaționale de Justiție, 26 ianuarie 2024: https://www.icj-cij.org/sites/default/files/case-related/192/192-20240126-sum-01-00-en.pdf 

[2] https://www.openpetition.eu/ro/petition/online/romania-stop-complicitatii-in-genocidul-din-gaza

[3] În data de 29 decembrie 2023, Africa de Sud a deschis la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) un dosar de crimă de genocid împotriva Israelului. Africa de Sud acuză Israelul că încalcă Convenția Organizației Națiunilor Unite (ONU) pentru Prevenirea și Reprimarea Crimei de Genocid, prin atacurile comise, tolerate și încurajate asupra populației civile din Fâșia Gaza, precum și prin eșecul de a preveni genocidul în desfășurare: https://www.icj-cij.org/sites/default/files/case-related/192/192-20231228-app-01-00-en.pdf

Semnatarii scrisorii deschise:
1. Solidaritate România-Palestina
2. Palestine Solidarity Cluj-Napoca
3. Queer Sisterhood Cluj Hilltop ORG
4. Colectiva frACTalia
5. Căși Sociale ACUM!
6. grupul h.arta
7. Centrul Social Iedera
8. Asociația CARE
9. Grupul de inițiativă civică Absorbante pentru toate
10. Fridays For Future Romania
11. Colectiva CUTRA
12. Colectiva Urzica
13. Compania de teatru Giuvlipen
14. Asociația TransCore
15. Colectivul ARARA
16. Asociația Untold Stories
17. Asociația eQuiVox
18. Colectivul Gastivists Romania
19. Asociația Politeia
20. Intuition Production
21. Connection Production
22. Comunitatea Vegană Queer
23. Asociația Producție în Artă24. Asociația Sociolink
25. Asociația Her Time Ro
26. F-SIDES Cineclub
27. Asociația Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO)
28. Asociația AGENT GREEN
29. Asociația Front
30. Girl Up România
31. Asociaţia Culturală Româno-Arabă Ierusalim
32. Asociația Mai Bine
33. Asociația Iele-Sânziene
34. Centrul FILIA
35. JUNK BUSTERS
36. Ecologic Design & Gardening
37. Asociația ADO
38. Cenaclul X
39. Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire
40. Clujul Sustenabil
41. GAS – Grupul de Acțiune Socialistă
42. Federația Sindicală Hermes
43. Platforma civică politică L.E.F.T. – Libertate Egalitate Fraternitate Toleranță