ONG-urile de mediu din România atrag atenția liderlor lumii reuniți la Copenhaga:

THE WORLD WANTS A REAL DEAL!
Coaliţia ONG-urilor pentru mediu din România [1] organizează sâmbătă 12 decembrie 2009 în Piața Constituției seara de veghe pentru a atrage atenția liderilor marilor puteri ale lumii asupra schimbărilor climatice. Evenimentul va începe la ora 18:30, iar mesajul „THE WORLD WANTS A REAL DEAL” va fi transmis către decidenţii şi negociatorii care participă la Conferinţa Părţilor în cadrul Convenţiei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice, la Copenhaga, în perioada 7-18 decembrie.
În urma apelului mondial lansat de o organizație de mediu [2], reprezentanţii Coaliţiei ONG-urilor pentru mediu din România şi susţinătorii lor vor aprinde lumănări în 15 oraşe din ţară [3], la aceeaşi oră cu alte mii de organizaţii non-guvernamentale şi cetăţeni de pe glob. Scopul acestui eveniment mondial este cel de a sublinia importanţa summit-ului de la Copenhaga cât şi de a-i încuraja pe delegaţi să ajungă la un acord ambiţios şi durabil. „The world wants a real deal! / Omenirea dorește un acord puternic!”
Miza întâlnirii de la Copenhaga, la care participă reprezentanţi din 192 de state, este semnarea unui nou acord cu caracter obligatoriu pentru semnatari, care să limiteze eficient emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial. Acest nou acord ar urma să îl înlocuioască pe cel semnat la Kyoto, în 1997, care urmează să expire în 2012.
Oameni de ştiinţă reuniţi în Grupul Interguvernamental Privind Schimbările Climatice, avertizează că dacă temperatura medie la nivelul planetei va creşte cu mai mult de 2 grade Celsius, schimbările climatice vor fi ireversibile, iar costurile asociate reducerii efectelor schimbărilor climatice ar putea ajunge la 500 de miliarde de dolari pe an.
Invităm presa și publicul larg interesate de protecţia mediului să se alăture Coaliției ONG din România care vor sta de veghe pentru acestă cauză. Participanții sunt invitați să aducă câte o lumânăre de aprins alături de ecologiști pentru a atrage atenţia asupa problematicii schimbărilor climatice şi asupra responsabilităţii decidenţilor şi negociatorilor implicaţi în construirea acordului de la Copenhaga.
”În aceste zile la Copenhaga națiunile lumii caută să obțină un acord global puternic pentru a ține clima sub control. Suntem convinși că se va ajunge la un acord, dar ne temem că unul prea slab. Ne dorim ca liderii țărilor dezolvatate, inclusiv România, să susțină reducerea emisiilor de CO2 cu 40% pana în anul 2020 , să direcționeze 14 miliarde dolari anual pentru țările în curs de dezvoltare pentru a reduce despăduririle și pentru investiții în energie regenerabilă, precum și stoparea totala a defrișărilor pâna în 2020. Orice alt acord sub aceste valori va avea consecinte ireversibile iîncepand cu acest secol” este de părere Oana Suciu, Coordonator proiecte Agent Green.
 
 
NOTE:
[1] Coaliţia ONG-urilor de mediu din România este un grup informal constituit la iniţiativa a 50 de ONG-uri de mediu, în noiembrie 2009, ca urmare a organizării Forumului ONG de Mediu (www.forumdemediu.ro). Poziţia oficială a Climate Action Network (www.climatenetwork.org), susţinută de Coaliţia ONG de Mediu din România.
[2] AVAAZ
https://www.avaaz.org/en/
[3] Locurile de veghe din cele 15 oraşe confirmate din România sunt următoarele:
Bucureşti – Piaţa Constituţiei.
Miercurea Ciuc – Piaţa Libertăţii.
Braşov – Piaţa Sfatului.
Cluj-Napoca – Casa de Cultură a Studenţilor – Piaţa Lucian Blaga.
Bacău – Piaţa Pietonală din faţa Casei de Cultură.
Târgu Mureş – Piaţa Teatrului.
Timişoara – Piaţa Victoriei (fosta Piaţa Operei) – în faţa Operei Naţionale.
Brăila – Strada Mihai Eminescu.
Arad – Bulevardul Revoluţiei.
Paşcani – Piaţa Unirii.
Răşinari – Piaţa Andrei Şaguna.
Tudra – Parcul Muzeul de Istorie Turda
Măureni – Strada Principală
Oradea – Piaţa Unirii, ansamblul Mihai Viteazul
Odorheiu Secuiesc, Piața Marton Aron