Susține Inventarul PRIMOFARO

Frecvența:

INVENTARUL PRIMOFARO

SALVEAZA SI TU ULTIMELE 526000 HECTARE DE PADURI PRIMARE SI SECULARE DIN ROMANIA!

 

Contributia ta salveaza o parte din istoria Planetei. Avem multe bogatii, dar aceste paduri sunt mai valoroase ca niciodata si de neinlocuit. Sunt ultimele suprafete intinse neintrerupte de paduri primare din Europa, nu doar din Romania.

Implica-te de azi in fiecare luna, in lupta pentru protectia lor! Promitem ca nu ne vom opri pana nu le vom proteja. PRIMOFARO este prioritatea Agent Green si a Romaniei.

ROMANIA ARE ULTIMELE SUPRAFETE INTINSE DE PADURI PRIMARE SI SECULARE DIN EUROPA

Inventarul PRIMOFARO se bazeaza pe criterii de identificare stiintifica si a fost conceput prin analiza vizuala a imaginilor satelitare si regionale. Hartile digitale PRIMOFARO au fost validate prin vizite in teren, si in premiera, prin comparatia amanuntita a imaginilor satelitare actuale si istorice, din programul declasat US Army CORONA (1960). Au fost identificate ultimele 526 000 hectare de paduri potential  primare si seculare din Romania, ultimele suprafete intinse de paduri virgine din Europa.

Pe hartie, doua treimi – mai mult de 300 000 de hectare – din padurile naturale ale Romaniei sunt incluse in reteaua europeana Natura 2000, incluzand si parcuri naturale si nationale. Dar majoritatea acestor paduri nu beneficiaza de niciun fel de protectie. Doar 6% dintre ele au fost incluse in Catalogul National al Padurilor Virgine pana in acest moment. Acesta include doar padurile declarate cu strictete “paduri virgine”, in timp ce restul padurilor aproape la fel de valoroase sunt excluse complet si in consecinta, degradarile sunt omniprezente in siturile Natura 2000 si in parcurile nationale. PRIMOFARO arata ca aproape 50% dintre padurile virgine, care au fost identificate in proiectul “Pin Matra” in anul 2005, au fost deja distruse sau degradate.

Am privit mai departe de criteriile stricte ale padurilor virgine in mod intentionat, pentru ca scopul a fost sa identificam paduri cu importanta biologica si climatica ridicata. Aproximativ 8% dintre padurile Romaniei sunt inca intr-un stadiu cat se poate de natural. Acestea pot fi denumite echivalentul padurii Amazoniene pentru Europa. Putinele paduri virgine care au mai ramas exclud paduri primare deosebit de importante. Padurile primare si seculare au devenit extrem de rare in Europa, toate trebuie sa aiba statut de protectie speciala, “ subliniaza Matthias Schickhofer, co-autor PRIMOFARO.

Europa trebuie sa actioneze impreuna pentru a conserva mostenirea naturala impresionanta a Romaniei. Solutia este suportul financiar pentru compensarea proprietarilor de paduri private. Nu in ultimul rand, Romania trebuie sa respecte in totalitate legea internationala si legislatia Natura2000: padurile naturale Natura2000 care se afla pe proprietatea statului trebuie sa fie protejate prin actiune guvernamentala imediat,” spune Gabriel Schwaderer, Director Executiv al Fundatiei Euronatur.

Guvernul Romaniei a esuat in protejarea padurilor primare si seculare. In timp ce ii tinea pe ecologisti ocupati cu poveri birocratice in conjunctie cu Catalogul Padurilor Virgine, zeci de mii de hectare de padure naturala din situri Natura 2000 si parcuri nationale au fost distruse. Legislatia Europeana ne obliga sa protejam toate padurile in stare de buna conservare, nu doar cateva muzee de paduri virgine,” a incheiat Gabriel Paun, Presedintele Agent Green.

Agent Green si EuroNatur au organizat o serie de evenimente de constientizare la Parlamentul European si la Comisia Europeană cu solicitarea sa ia masuri urgente pentru a salva “Amazonul Europei” si sa se asigure ca legislatia Natura2000 este respectata si in Romania.

COPYRIGHT: MATTHIAS SCHICKHOFER | BOIA MICA

Context

Rezultate detaliate ale inventarului PRIMOFARO:

  • Analizele arata cele mai mari intinderi de paduri primare si seculare din UE (526.000 ha) , cu exceptia Scandinaviei sunt in Romania
  • Doar 116 589 hectare (55%) din inventarul Pin Matra din anul 2005 apar sa mai fie intacte astazi
  • 332 844 hectare (63%) se gasesc in situri Natura 2000, care se suprapun cu parcurile nationale. Nici in aceste zone teoretic protejate, padurile nu sunt in siguranta.

Metodologia

Autorii inventarului PRIMOFARO si-au propus sa identifice ultimele padurile primare si seculare potentiale din Romania – paduri virgine, dar si paduri care este posibil sa fi fost influentate de om intr-un timp foarte indepartat. Ambele tipuri de paduri gazduiesc cea mai bogata biodiversitate si captureaza cele mai mari cantitati de carbon.

Harta digitala PRIMOFARO este bazata pe analiza detaliata a imaginilor satelitare, si aplica criterii stiintifice pentru a face diferenta intre padurea naturala si padurea de productie. Analiza a fost calibrata prin folosirea imaginilor zonelor model prin numeroase vizite in teren, pe parcursul a mai mult de 2 ani), si prin corelarea cu date din proiecte partenere de cercetare pentru paduri – proiectul REMOTE, condus de Universitatea din Praga si un proiect de cartare de paduri, conduse de Forsthochschule Rottenburg, finantat de Deutsche Bundesstiftung Umwelt).

Rezultatele au fost validate in timpul vizitelor in teren si printr-o verificare minutioasa a hartilor digitale cu imagini istorice CORONA – serie de imagini de spionaj declasate de Armata SUA in 1960. Aceasta metodologie a avut loc in premiera in Romania. Analiza detaliata a suprapunerilor a fost facuta vizual. Doar 2% din setul initial de date arata semne de defrisare in 1960, iar acest poligoane au fost excluse din harta digitala PRIMOFARO.

Cont LEI

Denumire entitate nonprofit: Asociaţia Agent Green
Cod unic de înregistrare: 25261826
Cont IBAN LEI: RO02RNCB0072156916030001

Cont Euro

Information about the bank:

Name: Banca Comerciala Romana, Sucursala Sector 1 Bucuresti
Adress: Calea Victoriei nr. 155, Bucuresti, Sector 1
Swift Code: RNCBROBU

Information about the account holder:
Name: Asociatia Agent Green
Cod IBAN EURO account: RO72RNCB0072156916030002

Îți mulțumim pentru implicare!

# acțiuni / lună

Vei fi redirecționat către procesatorul de plăți.

lei

Custom Amount

Select Payment Method
Personal Info

Donation Total: 1 lei lunar

Detalii transfer

Detalii plată:

Donație

Beneficiar:

Asociația Dăruiește Viață

Cod fiscal:

30563375

Banca:

ING Bank, sucursala Bucuresti

IBAN (CONT LEI)

RO08 INGB 0000 9999 0317 5286

IBAN (CONT EURO)

RO68 INGB 0000 9999 0471 5148

Poți face o donație offline, prin transfer bancar, poți folosi următoarele date:

Beneficiar
Asociaţia Agent Green

Banca
Banca Comerciala Romana

Swift / BIC
RNCBROBU

Cont LEI
RO02 RNCB 0072 1569 1603 0001

Cont EURO
RO72 RNCB 0072 1569 1603 0002

În formularul bancar de transfer în câmpul - Referință - te rugăm să completezi titlul proiectului pentru care vrei să donezi sau mențiunea "Donație Agent Green", daca donația ta este în scop organizațional.

Ne poți scrie oricând la office@agentgreen.org
Toate contribuțiile sunt neimpozitabile.