Germania interzice porumbul modificat genetic MON810

Romania continua sa ignore riscurile MON810 si il cultiva pe mii de hectare
Germania a anuntat astazi ca activeaza clauza de salvgardare in cazul porumbului modificat genetic (MG) MON810 si ca l-a interzis deoarece prezinta riscuri pentru mediu. Ilse Aigner, Ministrul Agriculturii din Germania isi bazeaza decizia pe stiinta si invoca articolul 23 al Directivei 2001/18 considerand MON810 o amenintare pentru natura.
Germania este al 8-lea stat membru care interzice MON810 (dupa Franta, Austria, Grecia, Ungaria, Italia, Polonia si Luxemburg). Interzicerea are efect imediat si cultivarea nu va fi permisa inca din 2009. Agent Green o felicita pe doamna ministru si considera decizia drept una corecta si binevenita. Astfel, lista statelor europene mari cultivatoare de porumb, cu exceptia Romaniei, au interzis MON810. Directiva 2001/18 este transpusa si in Romania prin OUG 43/2007 si ofera posibilitatea interzicerii OMG cand exista indoieli privind siguranta pentru mediu si pentru sanatate.
In Romania, ex-ministrul Korodi a fost tradat anul trecut de Comisia de Securitate Biologica (CSB) care a concluzionat ca MON810 este sigur pentru mediu si ca poate fi cultivat fara probleme. CSB, care cuprinde 12 cercetatori romani, a ignorat riscurile scoase in evidenta de aceleasi studii pe care le-a folosit si Germania si Franta pentru a-l interzice si Romania permite cultivarea porumbului pesticid MON810 produs de compania americana Monsanto, in loc sa isi protejeze soiurile autohtone de calitate superioara.
Porumbul MON810 este un cocktail de laborator impuscat imprecis cu gene de la un bacil pentru a produce propriul pesticid (toxina Bt) care sa omoare viermele sfredelitor al porumbului, un daunator care este aproape inexistent in Romania. Exista studii stiintifice independente care demonstreaza ca MON810 afecteaza specii nevizate de insecte, produce toxina Bt in cantitati haotice, afecteaza exosistemele acvatice, iar testele de siguranta realizate de Monsanto nu au fost facute cu toxina din MON810, deci sunt nule. „Este un moment oportun si pentru Romania sa intre in randul statelor europene responsabile fata de natura si sanatatea oamenilor si sa interzica deseul genetic numit MON810. Aceasta decizie tine de responsabilitatea domnului ministru Nemirschi care are toate instrumentele legale si morale sa interzica MON810”, a spus Gabriel Paun, Agent Green.
Agent Green cere domnului Nicolae Nemirschi, ministrul mediului sa colaboreze cu Ministerul Agriculturii si sa interzica MON810 de la cultivare.