Gala Curaj

Gabriel Păun

• Zece oameni curajoși vor fi premiați de zece oameni celebri, pe scena Ateneului Român. O seară de gală, pentru a-i celebra pe cei ce duc România înainte. Un eveniment organizat de Agent Green •

„Să fim solidari în fața valului de mediocritate”

– Dragă Gabriel Păun, pe 3 Iunie te vom vedea pe scena Ateneului din București, într-o ipostază nouă: alături de Amalia Enache, în cadrul Galei Curaj, inițiată de ONG-ul Agent Green, vei prezenta decernarea a zece premii, pentru cei mai curajoși dintre români. Despre ce curaj este vorba?

– Da, voi fi într-o ipostază inedită și îi invit pe toți cititorii revistei Formula As pe 3 iunie, începând cu ora 19.00, la Ateneul Român, pentru a celebra împreună curajul de a trăi liberi de măști și frici. Celebrarea se intitulează Gala Curaj, în cadrul căreia se vor acorda 10 premii onorifice, pentru eroi din fața și din spatele reflectoarelor – 10 eroi care și-au ascultat inima cu orice preț, încălzind mai departe și alte inimi, cu darul lor. 10 eroi care vin să ne hrănească speranța că fiecare dintre noi este important pentru a construi lumea mai bună, lumea la care visăm.

– De ce ai considerat că este nevoie de o gală a curajului?

– Pe scurt, pentru că în aceste vremuri tulburi, în care valorile par că și-au pierdut vocea și vizibilitatea, avem nevoie de repere solide, avem nevoie de modele, avem nevoie să fim solidari în fața valului de mediocritate. Am peste 20 de ani de activism civic în România, și în acest timp, am cunoscut toți președinții acestei țări și mai multe generații de parlamentari și miniștri. Mereu am crezut că nu se poate mai rău și mereu a fost din ce în ce mai rău, încât indiferența lor i-a făcut pe mulți români să nu se mai implice în cauze civice. Nu mă refer doar la lupta pentru mediu, ci în multe alte probleme – educație, sănătate, drepturile animalelor sau etniilor. Eu văd o decădere morală și o divizare a societății, pe orice subiect apare în spațiul public, și asta înseamnă răni foarte adânci. Așa că m-am gândit să facem pentru prima oară un eveniment, mai exact o gală, pentru că ceea ce vrem să celebrăm este curajul. Și asta merită cel mai frumos și mai bun loc al Bucureștiului – Ateneul Român.

– Ce va însemna această gală, mai exact?

 

Gabriel Păun

                                                                                            Gabriel Păun

 

– Gala este construită pe o selecție foarte atentă de premiați, dublată de persoane minunate, care le vor face laudatio, ce vin să arate că în România încă mai avem oameni educați, oameni care gândesc cu propria minte și care știu și pot să spună NU, atunci când este nevoie. Ei sunt cei care ne ajută să ne păstrăm dreptul de a trăi în democrație, într-o țară sănătoasă, și le dau și celorlalți impresia că ne putem face bine. Prin această gală, vrem să inspirăm curajul către fiecare cetățean al României, de la oraș la sat, să arătăm că există oameni care își fac treaba cât de bine pot în domeniile lor, consecvent, fără să plece capul. Tră­im o mare confuzie…e nevoie să ne clarificăm valorile în care credem și oamenii care ne reprezintă. Trebuie să ne unim forțele, toți cei care gândim cu propria minte și cei care sperăm.

– De ce crezi că faptele bune se văd mai greu și au nevoie de o gală? Se întâmplă, totuși, foarte rar în zilele noastre, ca oamenii valoroși cu adevărat să fie în prim-plan sau în lumina reflectoarelor.

– Din păcate, oamenii au acest reflex de a vedea sau de a interpreta mai degrabă partea negativă a lucrurilor. Negativismul se poate justifica la noi și din cauză că am fost trădați în mod constant și istoric de către toți cei care au condus România. Așa că hai să luăm această gală și ca pe un exercițiu de a vedea ceea ce este bun și frumos în jurul nostru. Nu există oameni perfecți, dar noi i-am ales pe laureații de anul acesta după trei criterii: curaj, modestie și integritate. În plus, acești oameni practică cea mai sănătoasă formă de patriotism – cea prin care avem grijă de pământul țării noastre și de oamenii țării noastre, dar rămânem în același timp deschiși la vecinii noștri, la minoritățile de lângă noi, la problemele planetei din care facem parte.

– Sunt anumite domenii premiate. Cum le-ați ales?

– Le-am ales din istorie, pentru că istoria ne-a arătat că aceste domenii sunt esențiale: știință, cultură, justiție, educație sau jurnalism. Gala aceasta este și un exercițiu de a ne da nouă înșine o șansă în plus, respectându-i și urmându-i pe cei care, cu o tenacitate impresionantă, au reușit să facă lucruri bune pentru o societate la care visăm. O gală cu menirea de a ne reda speranța și de a determina oamenii să practice curajul, nu doar să-l admire. Mulți dintre premiați nu sunt atât de cunoscuți, dar tocmai de accea i-am ales, ca să arătăm că există curaj și la oameni simpli, care nu sunt așa de vizibili. Cine a auzit, de exemplu, de Mihai Bălan, meteorologul din Bistrița-Năsăud, un om refuzat de sistem, dar cu educație în meteorologie și climatologie, și care pe puteri proprii, a instalat 30 de instalații meteo în județ și emite prognoze meteo în timp real, mai rapid decât autoritatea națională? La București nu a auzit nimeni de el, dar în județul său este iubit și respectat. Și ce bucurie să-i avem pe scenă, ca premianți, pe actrița Alina Șerban, sau pe scriitorul Radu Vancu…

– Pare că va fi o seară memorabilă, în care premianții își vor primi trofeele de la oameni la fel de curajoși sau valoroși.

– Da, tocmai aceasta este și ideea, să arătăm că există o solidaritate a oamenilor care cred în aceleași valori. De aceea, de exemplu, Alina Șerban va primi premiul de la regizorul Cristian Mungiu, Radu Vancu îl va primi de la maestrul Gabriel Bebeșelea, dirijorul filarmonicii Enescu, premiul Curaj conferit pentru drepturile animalelor se va acorda doamnei Cristina Lapis, fondatoarea Asociației Milioane de Prieteni, de către Alteța Sa Arhiducele Dominic de Habsburg, sau premiul Curaj pentru pădure se va acorda lui Ștefan Neagu, cercetător și doctor în silvicultură, de către jurnalistul Alex Nedea, de la Recorder. Vor fi multe personalități prezente, oameni minunați care s-au străduit ani de zile să facă tot ce au putut mai bine pentru România. Și alături de noi, pe parcursul întregii seri, o să fie Ansamblul Violoncellissimo, iar premiile acordate sunt realizate de artistul Dan Perjovschi.

– În această seară de gală va exista un motiv în plus pentru a sărbători: Agent ­Green, ong-ul pe care îl conduci, va împlini 15 ani.

– Da, așa este. Sărbătorim 15 ani de luptă pentru o Românie mai frumoasă și mai curată. În toți acești ani, am salvat păduri și râuri, ne-am luptat pentru un aer mai curat și pentru o natură protejată. De multe ori, echipa extraordinară a acestei organizații a pus totul în joc, pentru ideile în care a crezut, de la viață personală, până la sănătate și integritate fizică. Am fost bătuți, amenințați, dați în judecată și câte altele…dar nu ne-am lăsat niciodată. Indiferent că am avut de-a face cu mafia organismelor modificate genetic, mafia pădurilor sau cea a braconierilor, am mers înainte, știind că suntem de partea bună a istoriei. Nu reușeam să facem toate aceste lucruri dacă nu am fi avut alături de noi, în toți acești ani, românii care iubesc România și iubesc natura. Mulțumesc, în mod special, revistei Formula AS și cititorilor ei, care ne-au fos mereu aproape, în toate bătăliile grele pentru România.

(Accesul la „Gala Curaj” este gratuit, dar se va face doar pe bază de bilete gratuite emise de ­bilete.ro la adresa https://www.bilete.ro/gala-curaj.)

 

Publicat inițial în ,,Formula AS” – NUMĂRUL 1621                                                                                                                                                                              by