„Alimentele din magazinele noastre sunt catastrofice”
– În ultimul timp, preocupările tale ecologice par să depășească zona consacrată a tăierilor de păduri. Recent, ai făcut publice rezultatele îngrijorătoare ale unei anchete despre „calitatea” alimentelor din magazine. Ce ai descoperit, mai exact?
– Am descoperit un dezastru. Faptul că alimentele pe care le cumpărăm din magazine și le punem în farfurie conțin fie antibiotice, fie bacterii rezistente la antibiotice, inclusiv e.coli și stafilococ auriu. Într-o primă fază, am luat unsprezece probe de lapte, ouă și carne. Dintre ele, cinci au ieșit cu reziduuri de antibiotice. Au fost la limita detectabilității, dar a fost un semnal clar că animalelor li s-au dat antibiotice. Așa că am trecut la a două fază a analizelor, și am luat alte șapte probe, să vedem câte bacterii rezistente la antibiotic conțin: carne de porc, carne tocată în amestec de porc și vită, file de pui, burger de vită, ciocănele de pui și cârnați vărsați de porc. Am fi testat mai multe, dar aceste analize sunt foarte scumpe. În plus, nu le-am făcut în România, ci în Austria, la un laborator federal, după ce am fost dați afară de la singurul laborator din România care făcea asemenea analize, pe motiv că ei nu lucrează pentru jurnaliști și ONG-uri. Cele șapte probe le-am luat din cele mai întâlnite produse de pe rafturile din România, din supermarket-uri alese aleatoriu. Nu am țintit un produs anume sau un magazin anume, ci fenomenul. Așa cum am spus, din cele șapte probe, șase au fost cu antibiotice și patru au fost cu bacterii multi-rezistente la antibiotice, așa-numitele super-bacterii. Catastrofic, aș zice, pentru un control de rutină!
– Ce te-a făcut să pornești o astfel de anchetă?
– Au fost două motive care m-au determinat să încep investigația. Unul dintre ele a fost „tradiția românească” de a da antibiotic cu nemiluita și la oameni, și la animale, înainte chiar de a exista un diagnostic clar. În plus, Dragnea, imediat ce a venit la putere, a promulgat o lege prin care schimba legislația veche și dădea liber la vânzarea de antibiotic fără prescripție. Așa că am început investigația în farmaciile veterinare din mai multe orașe ale României.
Am descoperit că este un singur lanț de farmacii care vinde antibiotice, „Farmavet”. Am cumpărat cu lejeritate orice antibiotic am vrut să cumpăr, indiferent de cantitate și de puterea lui, nu doar fără prescripție, ci și fără prospect. Nu m-au întrebat dacă știu să fac injecții, dacă știu să îl folosesc sau pentru ce problemă îl iau. Le-am cumpărat, pur și simplu, la liber. Și ca să văd până unde se poate merge, într-una dintre farmacii le-am zis că am listă de la mai mulți vecini din sat, că unul are o vacă bleagă, unul are găinile amețite… și aș vrea să cumpăr și pentru ei. Nu credeam că s-ar putea întâmpla, dar am plecat de acolo efectiv cu o găleată de antibiotice! Apoi am mers în ferme mici, alături de un reporter de la Pro TV și am zis că suntem studenți, să ne primească și pe noi în practică. Așa am putut să vedem ce se întâmplă. Fermele mici au, practic, propria lor farmacie, un colț cu substanțe, și de acolo le dau animalelor antibiotic, după cum cred ei, la ochi… În fermele mari, am avut un coleg sub acoperire, care a documentat cum se administrează antibioticul profilactic fie în hrană, fie în apă…
„Animalele sunt crescute înghesuit, în mizerie”
– Antibiotic, administrat profilactic? Există așa ceva?
– Da… pentru că în ferme sunt niște condiții atât de infecte, încât n-ai cum să crezi că animalele nu se vor îmbolnăvi sau nu vor muri dacă nu le pui antibiotic în apă sau în hrană. Există un regulament al Comisiei Europene care interzice așa ceva, interzice profilaxia cu antibiotic, dar totuși la noi se întâmplă! România nu doar că nu respectă acest regulament, dar nici nu este pregătită să o facă. Pentru asta ar trebui să schimbe standardele în care se cresc animalele – densitate, igienă și climat. Din ce am investigat noi, igiena lipsește cu desăvârșire, densitatea e o catastrofă, animalele sunt crescute înghesuit, în mizerie. Deci, nicio legătură cu animalele fericite, pe pajiști verzi, puse pe eticheta produselor.
– Din moment ce antibioticele se vând la liber oricui, s-ar putea să găsim aceeași marfă infestată și la țărani? Produsele lor se bucură de mare încredere pe piață…
– Ori de unde cumperi, din ferme sau de la țărani, problema este aceeași: România este singura țară din Europa care permite antibiotice la liber, fără prescripție. Medicii veterinari au tras un semnal de alarmă, încă de când se pregătea Dragnea să dea legea, au spus că nu e bine și că este o greșeală. Nu s-a ținut cont de opinia lor și suntem azi unde suntem. Niciun guvern și niciun parlamentar nu a vrut să se opună… practic, nimeni nu a vrut să se pună cu „Farmavet”, firma care vinde antibioticele și care deține monopol, dar nici cu industria cărnii, foarte lacomă și foarte puternică.
„Doar în 2019, aceste bacterii au omorât peste cinci milioane de oameni în lume”
– Spui că suntem singura țară din Europa care vinde la liber antibiotice? În alte părți nu se întâmplă la fel?
– Nici vorbă de așa ceva! Dacă aș fi încercat să fac oriunde în Europa ce am făcut în farmaciile noastre, să cer antibiotic fără prescripție, ar fi zis că sunt nebun… Am umblat din Austria până în Portugalia și Țările Scandinave în controale anunțate și neanunțate. Standardele de creștere a animalelor erau respectate în marea majoritate a situațiilor. Ei nu dau antibiotic preventiv, au înțeles că rezistența la antibiotic le-ar distruge total afacerile. Dacă animalele se îmbolnăvesc, nu mai au cu ce să le trateze. Ori, la noi deja avem rezistență la e.coli și stafilococul auriu! Degeaba iei antibiotic, pentru că nu mai are efect. Și exact aceste bacterii le-am găsit în probele prelevate din magazine.
– Cât de periculoase sunt aceste bacterii?
– Sunt foarte periculoase! Doar în 2019, aceste bacterii au omorât peste cinci milioane de oameni în lume. Pentru comparație, COVID a omorât atâția oameni în doi ani, și pentru el există acum vaccin și tratament. La aceste bacterii nu avem nimic… nu au tratament. Din cauza asta, ONU privește cu îngrijorare problema și spune că aceste numere se vor înzeci în următorii ani. Sistemul de sănătate va colapsa, pentru că nu poate îngriji atâția oameni. Peste 80% dintre aceste infecții sunt datorate fermelor de animale, abia apoi spitalelor. Este o prog-noză sumbră, și de aceea eu am considerat că problema este de siguranță națională și am propus ca ea să fie discutată în CSAT. Ăsta e viitorul și trebuie să ne pregătim, pentru că este deja târziu, suntem pe un drum fără întoarcere. Pe lângă CSAT, ar trebui implicați de urgență experții din domeniul științific și veterinar.
„E imoral să lași un animal să trăiască în condiții mizere, doar ca să ajungă în farfuria ta”
– E groaznic ce spui! Cum putem să ne protejăm și să mâncăm cât de cât sănătos, în condițiile actuale?
– Sugestia mea este fie să renunțăm pe cât posibil la carne, fie să trecem pe produse bio. Dacă stăm să ne gândim, părinții și bunicii noștri mâncau carne foarte rar, poate o dată pe săptămână. Ar trebui să mai renunțăm la carnea din farfurie și pentru sănătatea noastră, și pentru a reduce această industrie gigantică de creștere a animalelor. Noi mâncăm carne și de trei ori pe zi, ceea ce este un abuz și pentru animale, și pentru corpul nostru. Deci, ne putem întoarce la mai puțin și mai bun. E și imoral să lași să trăiască animale în condiții mizere doar ca să ajungă în farfuriile noastre. Și pentru restul alimentelor ar trebui să trecem total pe bio, pentru că sunt cele mai verificate produse. Altă soluție nu exită în acest moment pentru consumator. Cât despre producători… ar trebui respectate strict regulile de igienă și densitate în crescătorii și ar trebui interzisă vânzarea antibioticului la liber sau doar pentru profilaxie.
– Crezi că în România avem destule produse bio la raft ca să putem trece la un astfel de stil de viață?
– În acest moment nu, dar asta, tocmai pentru că Ministerul Agriculturii, unde avem un ministru toxic, preferă să subvenționeze agricultura intensivă în locul celei bio. Dacă ar schimba și ar da subvenții mai multe pentru bio, cu siguranță am avea de unde alege, și la prețuri mai atractive. E rușinos că România, care este una dintre cele mai sărace țări din Europa, are cele mai scumpe produse bio. Imediat ce treci spre Austria, între produsele bio și celelalte, diferențele de preț sunt foarte mici, oamenii sunt încurajați în felul ăsta să mănânce sănătos. În centrul și vestul Europei, aproape că nici nu simți în bugetul personal, dacă alegi să mănânci bio, tocmai pentru că aceste state au subvenționat masiv agricultura curată și sănătoasă. În plus, au reușit să facă agricultura bio atractivă și pentru producători, ceea ce nu este cazul în România, unde subvențiile sunt mici și birocrația este uriașă. Din păcate, clasa politică este, la noi, partea rușinoasă a problemei.
Publicat inițial în ,,Formula AS – NUMĂRUL 1507