EuroNatur și Agent Green: România se confruntă cu cea mai mare criză ecologică din Europa
Bruxelles, 8 noiembrie – Un arbore gigantic în mărime naturală a fost gravat pe clădirea Comisiei Europene de la Bruxelles. Mai multe bannere cu mesaje prin care se cere Comisiei Europene să intervină pentru protejarea pădurile virgine din România au fost afișate de activiștii din cadrul organizațiilor nonguvernamentale EuroNatur și Agent Green care au ridicat problema pădurilor virgine și a ariilor protejate din România, îngrijorate că mai puțin de 10% din pădurile virgine cunoscute în anul 2004 sunt astăzi în Catalogul Național al pădurilor virgine. Bannerele imense au atras atenția asupra distrugerii continue a ultimelor păduri virgine vaste europene, adăpostite chiar în România. Acțiunea vine pe fondul epuizării căilor legale împotriva Guvernului României în ciuda sesizărilor repetate ale ONG-urilor și a celor 31 de procese aflate în derulare între Agent Green și Ministerul Apelor și Pădurilor, precum și cu diferite ocoale silvice private și de Stat.
„Tragem semnalul de alarmă cu privire la criza ecologică tragică care distruge pădurile virgine din România. Pierderea cauzată de exploatările forestiere la scară industrială este una dintre cele mai mari urgențe din Europa. Mii de hectare de păduri virgine sunt degradate ireversibil în fiecare an. Multe dintre aceste păduri valoroase se află în zone protejate european din rețeaua Natura 2000. Guvernului României a mințit ani de zile că va rezolva problema, dar de fapt acesta este problema. L-am dat în judecată. Avem 31 de procese împotriva acestuia și escaladăm situația la Brussels unde cerem Comisiei Europeane să intervină”, a spus Gabriel Păun, președintele Agent Green.
România deține cele mai mari suprafețe cu păduri virgine din Europa – porțiuni care erau estimate la cel puțin 217.000 hectare la nivelul anului 2004. În mod nejustificat, mai puțin de 10% din aceste păduri au fost incluse până astăzi în Catalogul Național al Pădurilor Virgine. Aceste păduri unice au devin victime a lăcomiei, corupției și neglijenței legilor naturii. Chiar și în cadrul parcurilor naționale și regiunilor Natura 2000, unde deteriorarea habitatelor naturale și speciilor ar trebui să fie interzisă, exploatarea forestieră a pădurilor bătrâne și virgine este omniprezentă.
„Dacă încălcarea legislației europene din România continuă fără sancțiuni, întregul sistem Natura 2000 va fi slăbit. Prin urmare, Europa trebuie să se oprească din a mai privi în direcția greșită și trebuie să înceapă să ia măsuri! De aceea am venit astăzi la Bruxelles”, a spus Gabriel Schwaderer, directorul EuroNatur. ”Romania va deține președinția Uniunii Europene în 2019, însă autoritățile și guvernul nu dau dovadă de ambiție pentru a implementa legislația națională și ecologică UE în mod corespunzător, a adăugat acesta.”
Agent Green și EuroNatur au lansat și petiția adresată cetățenilor Europeni pentru a salva pădurile virgine din România, pe care o poți accesa aici.
Protestul creativ și fără incidente a avut loc la Bruxelles și a purtat numele de „Spotlight on Vanishing Virgin Forests of Romania“. Asociațiile nonguvernamentale EuroNatur și Agent Green au dorit să informeze publicul și să atragă atenția instituțiilor Uniunii Europene cu privire la exploatarea forestieră din România – o dramă care nu este tratată atât de mult pe cât ar trebui. Protestul include și următoarele evenimente:
Conferința „Europe‘s last virgin forests”, prezentată de europarlamentarul Thomas Waitz și Benedek Javor în sala numărul ASP5E1. 8, 15 noiembrie – ora 15. (Atenție: participanții trebuie să se înregistreze în prealabil la thomas.waitz-office@ep.europa.eu).
Ecranizarea documentarului „Out of Control”, un serial despre exploatările forestiere scandaloase din parcurile naționale și siturile Natura 2000 din România, urmat de discuții. Locația: Kamilou în Mundo B (Rue d’Edimbourg, 26, 1050 Bruxelles), 8, 19 noiembrie – 21pm.
Intrare liberă.
Informații de bază:
Campania „SaveParadiseForests“ are ca scop protejarea celor mai valoroase păduri virgine din Munții Carpați, România. Este coordonată și realizată de organizațiile nonguvernamentale EuroNatur și Agent Green.
Date de contact:
Agent Green: Gabriel Păun, E-Mail: gabriel.paun@agentgreen.org
EuroNatur: Anja Arning, E-Mail: anja.arning@euronatur.org Tel.: +49 (0)7732 – 92 72 13