Oamenii au nevoie de natura. Natura nu are nevoie de oameni.
Planeta Pământ are o vechime de aproape 5 miliarde de ani, timp în care milioane de specii de flora și de fauna au evoluat natural și au conviețuit în armonie. Omul a apărut acum mai puțin de 1 milion de ani și a depins dintotdeauna pentru supraviețuirea să de celelalte specii și de resursele oferite de Planeta, pe care este pe cale să le epuizeze. Dintre toate speciile, omul a cauzat cele mai adânci rani Planetei, semenilor și celorlalte forme naturale de viață. Chiar daca este sărăcită, Planeta vă supraviețui oamenilor, dar oamenii nu vor putea supraviețui fară resursele epuizabile ale Planetei, care în cele din urma se vă debarasa de oameni. Generațiile viitoare au o șansă la supraviețuire atâta timp cât noi, oamenii realizam că avem nevoie de natura și acționam individual pentru a o proteja.
Omul trebuie să lucreze cu natura, nu împotrivă ei
Natura oferă cele mai bune modele pentru toate nevoile oamenilor. Cu toate acestea, omul continua să acționeze pentru a schimba natura, pentru a o “îmblânzi”, acțiuni care pe termen lung costa mai mult și se întorc împotrivă oameneilor și nu numai. Îndiguiesc luncile inundabile ale râurilor, crează noi forme de viață nenaturale care pot fi invazive și dominante (organisme modificate genetic), înlocuiesc specii native cu specii exotice care sunt mai vulnerabile decât cele locale (arbori, cereale, legume, fructe, animale), folosesc materiale noi care nu exista în natura și care nu sunt biodegradabile (plastic), crează și utilizează pesticide periculoase care persista în natura și în hrana (glifosat, furadan, dioxina etc). Natura ne spune clar și fară mila atunci când greșim. Bolile sau vanturile culca la pământ complet pădurile plantate de om cu specii nelocale. Monoculturile agricole sunt complet distruse de ceea ce oameni numesc “dăunători”. Viiturile cauzate de îndiguiri, care cresc viteza și volumul cursurilor de apa, distrug totul în cale, spunandu-ne de fapt că așezările trebuie construite pe terasele de deasupra luncilor inundabile și nu acolo unde răul curgea odinioară. Schimbările climatice cauzează nu doar o încălzire globala și locala, ci și manifestări excesive (seceta, furtuna, geruri, călduri sufocante și alternarea nefireasca a acestora) fară precedent, care încep să cauzeze migrații de comunități și lupte întețite pentru resursele împuținate.
Toate speciile au drepturi egale. Viață nu trebuie luata ci protejata
Toate formele de viață trebuie tratate cu empatie și respect. Omul nu trebuie să culeagă din natura mai multe resurse decât are nevoie să supraviețuiască. Risipa și abuzul de resurse se fac pe costul Planetei și al semenilor. Folosirea, tinerea în captivitate și uciderea semenilor și a animalelor pentru amuzament, pentru sport, în numele unor tradiții sau al luptei pentru resurse sunt inacceptabile. Utilizarea animalelor pentru a produce alimente este cel mai mare dezastru ecologic cauzat de umanitate. Toate așezările omenești, drumurile și suprafețele pavate ocupa 1% din suprafață Planetei, dar 45% din suprafață ei este folosita pentru a creste animale și plantele cu care acestea sunt hrănite. Dieta oamenilor trebuie să revină la forme mai sănătoase pentru organism și mai prietenoase cu mediul, bazata pe ingrediente de origine vegetala. Întoarcerea treptata la o dieta preponderent bazata pe plante este vitala pentru a salva lumea de foamete și pentru a reduce schimbările climatice.
Nonviolenta
Agent Green este împotrivă violentei verbale sau fizice și acționează permanent în spiritul nonviolentei. Acțiunile organizației sunt întotdeauna legitime și vizează atragerea atenției publicului și a autorităților că natura nu este respectata și că este nevoie de aplicarea mai buna a legislației, de schimbarea acesteia sau chiar de noi reglementari acolo unde exista un vid legislativ.
Independența
Agent Green nu se afiliază niciunui partid politic sau vreunei corporații. Le critica deoportiva atunci când derapează și le lauda atunci când fac progrese pentru protejarea naturii. Agent Green este finanțată exclusiv din donații individuale, sponsorizări și finanțări de la fundații care nu urmăresc sub nicio forma direcționarea activității organizației.