Comunicat de presă
București, 18 noiembrie 2019
Noul ministru al mediului face promisiuni pentru protejarea urșilor și a pădurilor
Obiective agreate cu Ministerul Mediului
Ministrul mediului, domnul Costel Alexe si președintele Agent Green, domnul Gabriel Păun s-au întâlnit vineri 15 noiembrie pentru a discuta urgențele pe problematica gestionării sustenabile a pădurilor și ursului brun. În vreme ce o serie de obiective necesită discuții suplimentare amănunțite, altele pot fi îndeplinite sai cel putin ințiate pe durata mandatului actualului ministru, după cum urmează:
1. Păstrarea sub strictă protecție a ursului brun și realizarea strategiei naționale care include măsuri pentru combaterea amenințărilor reale care au dus la amplificarea conflictului om-urs: degradarea habitatului, schimbările climatice și persecuția oamenilor.”
2. Combaterea tăierilor ilegale prin îmbunătățirea imediată a bazei de date SUMAL, operaționalizarea deplină a aplicației ”Inspectorului Pădurii” și utilizarea de tehnologii noi pentru trasabilitatea lemnului.
3. Limitarea volumului exploatărilor forestiere la nivelul posibilității reale sustenabile și creșterea aportului tuturor pădurilor la atenuarea impactului schimbărilor climatice și a diferitelor dezastre naturale în corelare cu protejarea biodiversității. În acest context se dorește testarea conceptului “Forever Forest” de silvicultură apropiată de natură în cadrul unui proiect pilot, mai multe detalii aici.
4. Obținerea de fonduri UE pentru acordarea de subvenții pentru stricta protecție a ultimelor păduri primare și seculare. Conform studiului PRIMOFARO, există încă 526.000 hectare potențiale cu astfel de păduri. Studiul va fi analizat de specialiștii ministerului iar discuțiile cu reprezentanții Comisiei Europene vor demara deja anul acesta. Mai multe detalii aici.
5. Creșterea valorii adăugate pentru România prin înlocuirea exportului de bușteni cu export de produse finite.
6. Susținerea unei noi legi pentru stricta protecție a parcurilor naționale.
7. Realizarea imediată a strategiei naționale pentru creșterea suprafeței împădurite a țării la 40% până în anul 2040.
“Aceste obiective sunt dincolo de orice s-a realizat bine pentru tezaurul natural după anul 1989 încoace. Este târziu. Mult rău s-a făcut, însă dacă ministerul, noi ONG-urile și oamenii de știință vor lucra împreună intensiv, atunci avem o șansă de a face lucruri minunate care vor aduce o rază de lumină pentru natură și pentru reputația pătată a țării noastre”, a spus Gabriel Păun, președintele Agent Green.