Gala Curaj 2024

Pe 3 iunie de la ora 19.00, Agent Green a celebrat Gala Curaj. Aflat la prima ediție, evenimentul s-a desfășurat la Ateneul Român și a avut ca premiați 10 persoane care au demonstrat prin acțiunile lor, curaj, consecvență și reziliență în domenii diferite, fiecare dintre ei, fiind piloane ale unei societăți sănătoase.

Categoriile adresate au fost artă, educație, cultură, drepturile omului, drepturile etniilor, jurnalism, sănătate, justiție, activism civic, drepturile mediului și ale animalelor.

Totodată, Agent Green a sărbătorit 15 ani de activitate neîntreruptă în protecția mediului și conservarea naturii prin programe de advocacy și schimbări legislative, dezvăluiri și investigații de mediu și educație, conștientizare și implicare publică.

Gazdele evenimentului au fost Amalia Enache de la PRO TV alături de Gabriel Păun, fondatorul Agent Green și inițiatorul Galei Curaj. Premiile onorifice au constat în momente muzicale, susținute de Ansamblul Violoncellissimo, precum și câte o lucrare realizată de artistul Dan Perjovschi, ambele dedicate fiecărui premiat în parte. La eveniment au confirmat participarea peste 600 de persoane.

Vezi un scurt video despre cum a fost la Gala Curaj, ediția 2024

Partenerii și partenerii media ne-au susținut în a face posibil acest eveniment. Le mulțumim enorm: Prisum Healthcare, MMM Consulting, Fundația Friends for Friends, Fundația Scheherazade, Ateneul Român și partenerilor media.

Ne pregătim de Gala Curaj 2025. Scrie-ne dacă vrei sa facem Gala Curaj, împreună.

Premiații Gala Curaj 2024

Premiul Curaj acordat pentru drepturile etniilor” a fost acordat actriței Alina Șerban al cărei laudatio a fost susținut de regizorul Cristian Mungiu.

Discriminarea etnică este faliment științific și moral pentru orice societate. Uniți în diversitate nu este doar motto-ul Uniunii Europene. Ar trebui să fie al fiecărui om care trăiește în România.

Premiul Curaj pentru pădure” a fost acordat lui Ștefan Neagu, cercetător și doctor în silvicultură. Laudatio a fost susținut de jurnalistul Alex Nedea de la Recorder.

Pădurea României a fost tema acestui premiu pentru că nu doar activiștii și jurnaliștii se luptă pentru pădure în România, ci și cercetătorii: Ștefan Neagu este un simbol pentru aceștia din urmă. Grație lui, un secretar de stat corupt a dispărut din fotoliu în doua ore după ce a fost expus împreună cu Alex Nedea într-o investigație Recorder.

Premiul Curaj pentru adevărul dezbrăcat” în domeniul jurnalismului de mediu a fost acordat jurnalistei Ramona Țintea al cărei laudatio a fost susținut de Cosmin Stan, prezentator PRO TV și câștigător al unui premiu Emmy.

Felicitări Ramonei pentru cum a demascat la “Inspectorul PRO” vânătoarea pentru trofeu a uriașului urs Arthur ucis de un prinț de Liechtenstein.

Premiul Curaj pentru științele naturii” a fost acordat post-mortem lui Marcian Bleahu, naturalist, geolog, explorator, politician, scriitor și speolog. Premiul a fost acceptat de Simona Bleahu, iar laudatio a fost susținut de prof. dr. Cătălin Tănase, membru corespondent al Academiei Române, Președintele Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii.

Domul Marcian Bleahu ar fi împlinit anul acesta, 100 de ani. Făra domnia sa, nu ar fi fost posibil metroul din București sau Canalul Dunăre – Marea Neagră. A fost primul și singurul ministru al mediului cu adevărat verde.

Premiul Curaj pentru educație” a fost acordat profesorului Gheorghe Moga. Laudatio a fost susținut de Oniche Elena Isabela. Degradarea educației poartă societatea către un abis dureros. Din fericire mai avem și dascăli care fac
abstracție de PIB-ul alocat pentru educație.

Dascăli care își dedică viața pentru ca generația care preia cârma să poată ”naviga” în această lume nouă cu ”hărți noi” în ciuda tuturor obstacolelor financiare și birocratice. Domnul Profesor Gheorghe Moga unește spațiul dintre educație și mediul nonprofit și lucrează cu peste 30 de ONG-uri din domenii diverse, pentru un impact pozitiv în societate.

Premiul Curaj pentru spiritul civic” a fost acordat activistei Angi Șerban. Laudatio a fost susținut de Diana Maria Voicu. Categoria este esențială pentru Gala Curaj, pentru că democrația se clatină atunci când executivul, legislativul și justiția devin inseparabile. Când constituția nu mai este apărată. Când nu mai avem mediere între puterile statului și nici între stat și societatea civilă.

Angi Șerban primește flori de la jandarmi, sau un baston pe spinare pentru că veghează la mai toate protestele pentru ca revendicările societății să fie respectate.

Premiul Curaj pentru prognoze meteo locale care salvează vieți” a fost acordat geografului Mihai Bălan. Laudatio a fost susținut de prof. dr. univ. habil Marcel Mîndrescu.

Pentru că vremea nu mai ține cont de statistici și a luat-o complet razna și pune în pericol vieți și infrastructură, prognozele sunt tot mai importante pentru ca autoritățile să poată acționa corect și la timp. Tehnologia ajută, iar Mihai Bălan a instalat voluntar 30 de stații meteo prin tot județul. De când a făcut-o, pasul Tihuța nu s-a mai înzăpezit. Furtunile periculoase sunt anunțate la timp și oamenii își pot planifica mai bine activitățile și proteja gospodăriile.

Premiul Curaj pentru drepturile animalelor” a fost acordat doamnei Cristina Lapis, fondatoarea Asociației Milioane de Prieteni și directoare a sanctuarului de urși ”Libearty” din Zărnești. Laudatio a fost transmis prin înregistrare video de către Alteța Sa Arhiducele Dominic de Habsburg.

Ursul este o emblemă a Carpaților. Ar putea fi emblemă de țară, dar cumva, din lipsă de educație a ajuns un inamic public. Doamna Cristina Lapis a setat standardul de urmat pentru urșii habituați, prin sanctuarul de urși Libearty.

Premiul Curaj pentru drepturile omului” a fost acordat Teodorei Roseti și lui Florin Buhuceanu. Laudatio a fost susținut de sociologul Victor Ciobotaru.

Când ne naștem nu putem să ne alegem etnia, culoarea pielii, sexul și orientarea
sexuală. Dar putem alege să recunoaștem egalitatea în drepturi. Premiul a fost acordat pentru lupta neîntreruptă de peste 25 de ani a organizației ACCEPT pentru drepturile comunității LGBTQIA+ din România.

Premiul Curaj pentru pace, cooperare și anti fanatism” a fost acordat poetului Radu Vancu. Laudatio a fost susținut de maestrul Gabriel Bebeșelea, Dirijor Principal al Filarmonicii “George Enescu” din București și Director Artistic al ansamblului si al Festivalului Musica Ricercata.

Trăim vremuri în care opusul, adică războiul, dezbinarea și fanatismul umbresc societatea. Minciuna este la putere. Totalitarismul bate din nou la ușă, iar pericolul este mult mai mare de vreme ce tehnologia de manipulare și distrugere a avansat mai mult decât tehnologia salvatoare. Putem adresa acest pericol tot prin curaj: curajul poeților și scriitorilor este vital, pentru că aceștia au capacitatea de a articula și a propaga idealul păcii, trezind din sminteala spiralei violenței.

Donează lunar orice sumă
Donația ta va fi folosita ca resursă pentru investigațiile și misiunile Agent Green

Suntem mandri de voi si ne inspirati in fiecare zi. Formați o comunitate de care suntem mândri. Vă mulțumim și promitem să susținem mereu inițiativele care ne mută orizontul de speranță, un pic mai departe. Pentru că avem nevoie de o societate activă, construită pe valori și curaj, care sa poată continua lupta pentru un mediu sănătos, în România.

Vă invităm să vedeți albumul foto pe Facebook sau să dați replay la livestream (zeci de mii de oameni ne-au urmarit live pe paginile noastre sau ale partenerilor media, si le multumim) și să retrăiți momentele acestui eveniment, alături de noi.

Fii la curent cu toate noutățile Agent Green.
Proiecte, Investigații. Povești care inspiră fapte de curaj, toate pe Youtube.