Vesti bune din Retezat!
Functionarea abatorului de paduri virgine a fost oprita! Arborii seculari nu vor mai curge la vale in tafuri, pentru a umple buzunarele catorva tapinari. Vor ramane mai departe in picioare, ca sa ne putem bucura de frumusetea lor si sa putem lasa copiilor nostri mostenire o bucata de paradis. Consiliul Stiintific al Parcului National Retezat a luat decizia de a stopa exploatarea padurii din zona Rau-Ses si de a o declara zona protejata integral. Sigur, s-a castigat doar o batalie, dintr-un razboi cu dimensiuni nationale, dar fiecare pas inainte conteaza.
Bucuria este cu atat mai mare, cu cat nu se intampla prea des sa avem vesti bune despre padurile romanesti, taiate fara mila si fara responsabilitate (de la 19 milioane de hectare am ajuns la doar 6 milioane!). Cazul taierilor din Retezat aduce in plus un precedent pozitiv si da curaj celor ce iubesc natura. In primul rand, demonstreaza inca o data ca societatea civila este mult mai responsabila si mai inteleapta decat clasa politica. Din fericire, de data aceasta, mecanismul democratiei a functionat foarte bine: expertul Gheorghe Cionoiu a anuntat catastrofa, presa (Antena 3 si „Formula AS”) a preluat si mediatizat subiectul, organizatiile ecologiste (Agent Green si Coalitia de Mediu) s-au mobilizat si, din fericire, institutiile responsabile au luat decizia corecta. Fara interventia prompta a societatii civile, adica a oamenilor, probabil ca padurile din Retezat gemeau, si acum, sub drujba scarbavnica a unor proxeneti silvici si ochii plini de lacomie ai unor politicieni.
In al doilea rand, acelasi Consiliu Stiintific a hotarat ca de acum inainte sa nu se mai taie padurile in cazul atacurilor de ipide (o insecta ce distruge padurea de molid). Natura are puterea de a-si regla singura dezechilibrele, interventia omului facand mai mult rau decat bine. De acum inainte, derogarile ce permit taierea padurii in caz de atac al acestei insecte s-au terminat.
In al treilea rand, aceasta intamplare nefericita mai are o parte buna: a adus in atentia organizatiilor de mediu problema padurilor virgine din Romania, un tezaur de o valoare inestimabila, unic in Europa. Avem peste 200 de mii de hectare de astfel de paduri si ele trebuie urgent declarate intangibile! Daca derogarea taierilor sub pretextul atacului de insecte nu o sa mai mearga de acum inainte, cu siguranta ca imaginatia hamesita de bani a politicienilor si a mafiei padurilor va inventa alte exceptii. Inainte de a fi prea tarziu, padurile virgine din Romania trebuie inventariate si puse sub protectie integrala! Daca s-a putut in Retezat, se va putea si la nivel national.
Sa speram ca ministrul mediului, domnul Laszlo Borbely, va semna cat mai repede hotararea Consiliului Stiintific din Retezat si ca de acum inainte va citi mai atent permisiunile de taiere a padurii in arii protejate. Sa speram ca d-l ministru va deveni promotorul protectiei mediului, si nu principalul calau la Rosia Montana, in Retezat, sau oriunde altundeva. Altfel va ramane in istorie, asa cum am citit pe pancarta unor iubitori de natura, ce manifestau in fata ministerului domniei sale: „Cel ce a Borbelyt muntii si padurile”.
Publicat inițial în ,,Formula AS”- nr.994 din 2011
scris de Cătălin Manole