Snack Attack este primul lanț de restaurante liber de OMG
Agent Green marchează începând de astăzi restaurantele libere de OMG (organisme modificate genetic) din România pentru a opri invazia OMG pe piață arătând consumatorilor unde pot mânca fără să se expună la riscurile OMG. Un restaurant liber de OMG este acela care garantează cu buletine de analiză sau pe propria răspundere că nu achiziționează produse etichetate modificate genetic la gătitul mâncărilor.
Eurobarometrele și cel mai recent sondaj de opinie realizat la nivel național în România arată că vasta majoritate a consumatorilor se opune categoric OMG în farfurii. Începând cu luna august Agent Green a invitat 100 dintre cele mai mari restaurante și lanțuri de restaurante poziționate strategic din România să devină libere de OMG. Primele restaurante care au răspuns invitației organizației au fost Sorriso, Violeta și Batiștei, iar primul lanț de restaurante ce numără 17 locații este Snack Attack. Astfel, 20 de restaurante au fost marcate pe cel mai vizibil loc de la ușa pentru accesul în restaurant cu abțibildul care conține textul ”Restaurant liber de OMG” și vizualul campaniei care înfățișează un craniu format din legume așezat într-o farfurie. ”Deși cele mai importante state agrare din UE au interzis chiar și cultivarea OMG, Guvernul României evită să satisfacă dorința exprimată a consumatorilor și permite astfel invazia plantelor modificate genetic în câmpuri, pe rafturi și în farfurii. Se știe că dincolo de voința politică, consumatorii au puterea de a decide. Agent Green informează publicul larg și apelează la piață pentru a stopa OMG. Pentru început înființăm restaurante libere de OMG. Ne bucurăm că Snack Attack este primul astfel de restaurant. Urmatorul pe lista noastră este McDonalds”, a spus Gabriel Păun, Președinte Agent Green.
”Suntem fideli alimentelor de calitate cu ingrediente alese atent, cât mai aproape de starea naturală, pentru protejarea sănătății consumatorilor. Nu dorim să utilizăm ingrediente obținute industrial și le alegem pe cele obținute prin practici agricole prietenoase cu mediul. De aceea alimentele cu OMG nu își au rostul în restaurantele noastre. De fiecare dată când achiziționăm ingredientele pentru mâncărurile noastre cerem furnizorilor buletine de analiză care să garanteze lipsa totală a contaminării acestora cu OMG. Ne costă în plus, dar merită”, a spus Carmen Strugari, Production Manager, Snack Attack.
OMG sunt entități biologice noi create doar în laboratore utilizând tehnici de inginerie genetică prin care se forțează transferul de gene între specii diferite și chiar între regnuri diferite (de exemplu căpșune cu gene de la un pește arctic pentru a rezista la congelare). OMG nu pot apărea în mod natural, dar odată introduse în mediul înconjurător acestea nu mai pot fi controlate deoarece ele sunt organisme vii care se înmulțesc liber. Primele OMG au fost introduse în mediu în anii `90 pentru a folosi în agricultură la obținerea de recolte mai mari și sunt de două feluri: tolerante la erbicide totale și rezistente la unele insecte dăunătoare. De atunci și până acum acestea nu au oferit rezultatele promise. Nu există încă suficiente studii care să le dovedească siguranța, dar cele realizate independent de companiile producatoare de OMG asociază deja utilizarea acestora cu alergii și toxicitate pentru organele interne ale animalelor testate. În mediu, acestea afectează solul, specii de insecte nevizate, viața acvatică și conduc la creșterea rezistenței dăunătorilor la pesticide.
Agent Green este membră a rețelei europene GENET [1] formată din 51 de organizații implicate în dezbaterea critică asupra OMG. Obiectivul campaniei ”STOP invaziei OMG” este stoparea expansiunii OMG în România.
NOTA:
[1] Mai multe informații despre rețeaua GENET puteți găsi la:
https://www.genet-info.org/