Romsilva trebuie trasa la raspundere pentru distrugerea parcurilor
Bucuresti, 23 Septembrie 2015
Organizatia AGENT GREEN saluta initiativa Ministerului Mediului de a propune hotararea de guvern (HG) pentru infiintarea si operationalizarea ANAP (Agentia Nationala pentru Arii Protejate) dar critica vehement modul secret si netransparent in care s-a realizat acest HG si continutul acestuia. HG-ul ar urma sa confere ANAP doar rolul de coordonator al ariilor protejate, nu si cel de administrator. Ministerul intentioneaza sa solicite sprijin financiar si sa acorde administrarea parcurilor nationale si naturale tot de la Romsilva care le-a administrat intr-un mod care a dus la distrugerea habitatelor forestiere.
“Nu a existat din partea ministerului o consultare si o implicare reala a publicului si a partilor interesate si competente. Secretara de Stat Anne Juganaru, urmarita penal de DNA, a facut HG-ul pe genunchi impreuna cu Romsilva. Ne exercitam rolul de caine de paza al democratiei si naturii si atragem atentia ca HG-ul nu poate fi publicat in versiunea actuala”, a spus Gabriel Paun, Presedintele organizatiei Agent Green.
AGENT GREEN a publicat astazi si un material video [nota 1] care ilustreaza modul in care ROMSILVA intelege sa gestioneze parcurile. “Cine plateste comanda !!!”, spune Zoran Acimov, directorul administratiei parcului national Retezat in contextul in care ministerul ar urma sa accepte bani de la Romsilva pentru administrarea parcurilor. “Este bine sa se taie padurile in parcurile nationale”, spune in materialul filmat Ioan Gaspar, directorul parcului national Domogled – Valea Cernei.
“Nu se cade ca administrarea parcurilor sa ramana la Romsilva care in ultimul deceniu le-a facut praf. Ei nu stiu sa faca protectia naturii ci doar exploatarea acesteia. Romsilva ne-a aratat esecul perfect, dar a sosit timpul sa salvam ce a mai ramas salbatic in tara asta. Parcurile nationale reprezinta doar 1% din suprafata tarii, deci ministerul ar trebui sa gaseasca ceva resurse financiare pentru tezaurul natural al tarii”, a adaugat Paun.
AGENT GREEN a publicat recent studiul de piata care arata ca Romsilva a primit nota 3,44 pe o scara de la 1 la 10 si este corijenta la administrarea padurilor si parcurilor [nota 2]. Totodata studiul arata ca romanii doresc interzicerea taierilor in parcurile nationale. Dupa 11 ani de administrare Romsilva, doar 7 parcuri din 23 adminsitrate de Romsilva au planuri de management aprobate de primul ministru [nota 3], desi s-au cheltuit zeci de milioane de euro din fonduri europene, bani care ar putea fi pierduti daca aceste planuri nu se vor finaliza pana la sfasitul anului in curs. Romsilva, fiind o regie construita in jurul conceptului de silvicultura, nu are activitatea concentrata pe protectie si conservare. De aceea in acest moment se taie paduri in toate parcurile nationale si naturale din Romania. Regia aloca in medie doar 2,53 milioane de euro annual pentru parcuri. In acelasi timp ei taie in incaseaza anual cel putin 15 milioane de euro din lemn extras din parcuri.
Goana dupa profit si dezinteresul fata de conservarea naturii a fost o politica constanta a celor de la Romsilva. Recent Agent Green a publicat intentiile Romsilva de a abandona administrarea a patru parcuri nationale si naturale pentru ca rata profitului scazuse ingrijorator din cauza retrocedarii padurilor unor proprietari privati [nota 4].
O alta problema majora a ariile naturale protejate din Romania este zonarea interna a acestora. Exista zone de protectie stricta si integrala unde nu se exploateaza padurea (in general mai putin de jumatate din suprafata parcurilor) si zone de dezvoltare durabila sau speciala (zise tampon) unde se permit taieri la scara comerciala. Harta cu zonarea interna a oricarui parc dezvaluie o structura de svaiter in care pot fi gasite zone de protectie stricta la marginea parcului si zone tampon taiate la ras in mijlocul parcului. Noile planuri de management ar urma sa pastreze zonarea de tip svaiter.
“Daca nu ies cum trebuie vom ataca in instanta atat HG-ul pentru ANAP cat si planurile de management ale parcurilor cu zonare interna de tip svaiter si cu zone de protective stricta si integrala sub 75% din suprafata parcului”, a incheiat Paun.
AGENT GREEN cere Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor sa:
– infiinteze ANAP cu rol de coordonare si administrare directa a parcurilor naturale si nationale, precum si a ariilor protejate de importanta internationala; sa ofere posibilitatea darii in custodie a unor monumente si rezervatii cu suprafete mici
– avizeze doar planuri de management ale parcurilor nationale si naturale in care zonele de protectie stricta si integrala sunt grupate intr-o zona centrala si acopera cel putin 75% din suprafata fiecarui parc
NOTE:
[1] VIDEO investigatie Agent Green “Cine comanda plateste”:
[3] Adresa 16545 din 14.10.2014 a Ministerului Mediului catre AGENT GREEN
[4] Nota 4448 din 16.4.2014 Romsilva / Serviciul Arii Protejate privind semnarea actelor aditionale pentru continuarea administrarii parcurilor nationale / naturale de catre Romsilva
Aduceți Pădurii Zâmbetul Înapoi!, proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului.
Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org
Folosim Cookie-uri pentru a putea oferi o experiență de navigare cât mai bună! Puteţi accepta sau respinge cookie-urile de pe acest site!AcceptNu acceptCitește