Agent Green aduce primăvara pentru Piatra Craiului

Ministerul Mediului și Pădurilor trebuie să interzică tăierile rase în arii naturale protejate

Agent Green organizează în această săptămână tabăra de plantare în zona Grind din Parcul Național Piatra Craiului care aparține obștii Rucăr și unde pădurea distrusă de tăieri rase nu se mai poate regenera fără ajutorul oamenilor. Pe terenul alăturat al unei foste păduri, de asemenea tăiată la ras, voluntarii au adunat crengile rămase sub forma cuvântului ”CRIMĂ” de dimensiuni uriașe pentru a atrage atenția Ministerului Mediului și Pădurilor că tăierile rase în arii naturale protejate trebuie interzise.

Tăierile rase reprezintă o metodă învechită de exploatarea completă a pădurii prin care se obțin monoculturi formate din copaci de aceeași specie, vârstă și mărime folosind tehnici de replantare sau regenerare naturală. Biodiversitatea în astfel de păduri este foarte săracă. Tăierile rase au avantajul economic că produc lemn ieftin. Totuși, cercetătorii sunt de părere că este o tehnică învechită de exploatarea pădurii care are efecte catastrofale pentru biodiversitate și morfologia reliefului. Eroziunea solului, regenerarea lentă, riscul sporit de epidemii, instabilitatea ecologică, pericol ridicat de incendii, pierderea de carbon ce conduce la schimbări climatice, pierderi ale biodiversității, dar și de sustenabilitate economică sunt cele mai importante impacturi negative pe care tăierile rase le au. Cu toate acestea legislația din România este atât de slabă încât permite încă tăieri rase în zone de dezvoltare durabilă din parcuri naturale și naționale [1]. ”Ariile naturale protejate sunt ultimele refugii pentru speciile de floră și de faună, dar chiar și acolo acestea sunt agresate de oameni. Tăierile rase reprezintă o crimă împotriva biodiversității și trebuie interzise imediat și definitiv în ariile naturale protejate din România”, a spus Gabriel Păun, Președinte Agent Green.

290 ha de păduri din Parcul Național Piatra Craiului au fost tăiate la ras în ultimul deceniu [2]. Astfel de tăieri s-au petrecut mai ales în partea argeșană a parcului începând cu perioada de timp când locuitori din zona Rucăr-Dâmbovicioara au fost puși în posesia pădurilor de acolo. Situația a fost amplificată de lipsa unui cadru legislativ coerent și aplicabil. Fenomenul s-a diminuat și chiar stopat în ultima perioada ca urmare a protocoalelor încheiate intre APNPC (Administrația Parcului Național Piatra Craiului), direcțiile silvice, ocoalele silvice și ITRSV-uri, precum și după apariția OUG 195/2005. Agent Green consideră că în această primăvară este timpul pentru a înepe reîmpadurirea într-o zonă pilot afectată de taieri rase unde regenerarea naturala nu mai este posibilă și unde terenul a intrat într-un proces de degradare. Pe lânga toate celelalte efecte negative, peisajul dezolant de aici scade atractivitatea ecoturistică afectând comunitățile locale care și-ar putea câștiga existența din astfel de activități. ”Fenomenul tăierilor rase de păduri din Piatra Craiului ne-a atras atenția cu mult timp în urmă și am decis că este timpul să aducem primăvara în acest parc emblematic pentru țara noastră pe care atât de mulți oameni de munte îl iubesc și îl vizitează. Puieții de molid pe care îi plantăm în aceste zile de mai vor stopa procesul de degradare al versanților abrupți și vor reface pădurea și biodiversitatea de altădată”, a adăugat Păun.

Acțiunea de plantare se desfășoară în parteneriat cu Administrația Parcului Național Piatra Craiului și cu sprijinul financiar al Fundației pentru Parteneriat și al Apemin Tușnad. Puieții de molid plantați au fost puși la dispoziție de Asociația Obștelor Moșnenilor Musceleni / Ocol Silvic Păpușa-Rucăr. La acțiune s-au raliat atât reprezentanți ai comunităților locale și ai administrației Parcului Național Piatra Craiului, cât și membri ai organizației WWF și ai Asociației Salvați Dunărea și Delta care și-au acoperit cheltuielile din propriile programe de împăduriri.

NOTE:
[1] OUG 57, articol 22: În zonele de dezvoltare durabila din parcuri nationale si naturale si cele de management durabil din parcurile naturale ”se poate aplica şi tratamentul tăierilor rase în parchete mici în arboretele de molid pe suprafeţe de maximum 1 ha şi plop euramerican”.
[2] Mai multe informații despre tăierile rase ilegale din Parcul Național Piatra Craiului sunt disponibile la:
https://www.pcrai.ro/pdf/PROBLEMA%20TAIERILOR%20ILEGALE.pdf