România riscă un conflict diplomatic de proporții dacă Guvernul va asfalta pădurile primare UNESCO
30 de activiști și alpiniști din Romania, Germania, Danemarca, Austria si Portugalia, au protestat ieri după-amiază în Rezervația UNESCO de păduri primare ”Ciucevele Cernei” pentru a preveni un scandal diplomatic internațional cauzat de defrișarea planificată a 28,59 hectare de păduri. Guvernul României[1]a alocat 307 milioane RON[2]pentru a transforma 19 km de drum pietruit de munte într-un drum național asfaltat care urmează să traverseze 2 arii protejate de interes european, parcul național Domogled-Valea Cernei, 15 km din zona tampon a sitului UNESCO Ciucelevele Cernei și 1 km din zona centrală a aceluiași sit. Activiștii au reușit să expună un banner uriaș de 50 de metri deasupra celor două margini ale sitului Ciucevele Cernei cu mesajul ”SAVE ROMANIAN PRIMARY FORESTS / SALVAȚI PĂDURILE PRIMARE ALE ROMÂNIEI” adresat Guvernului României și Comisiei Europene.
VIDEO MASS MEDIA CUT, LIBERA DISTRIBUTIE CU MENTIONAREA SURSEI, AICI
”Guvernul a alocat banii. Licitația s-a încheiat. Ministrul transporturilor a anunțat săptămâna trecută[3]că în august vor veni buldozerele și drujbele. Aceste stânci vor fi dinamitate, iar pădurile defrișate. Este o pădure cu multiplă și maximă protecție a întregii umanități, dar Guvernul României nici măcar nu a schițat vreo îngrijorare pentru natură, deși legislația europeană, națională și standardele UNESCO nu permit niciun fel de deranj al naturii din această zonă”, a spus Gabriel Păun, președintele Agent Green.
DN 66A nu este un proiect nou. A fost inițiat de fostul președinte, domnul Traian Băsescu[4], dar abandonat în anul 2010 după demersurile legale, cele științifice[5]și protestele[6]repetate ale Agent Green și ale organizațiilor partenere[7].
”România tocmai primisese un avertisment de la UNESCO deoarece nu protejează corect zonele tampon ale siturilor cu făgete multiseculare. Acum Guvernul vine cu proiectul DN 66A care ar urma să treacă direct prin zona centrală a patrimoniului natural mondial UNESCO. Acesta nu este doar un front asupra UNESCO dar un nou atentat asupra ultimelor păduri primare rămase în România”, a spus Gabriel Schwaderer, director executiv al fundației EuroNatur.
Situl transnațional UNESCO pentru făgetele multiseculare din Carpați și alte regiuni din Europa însumează 92.023 hectare în 12 țări din care 23.981 hectare în România. Siturile UNESCO[8]reprezintă elita ariilor naturale protejate din întreaga lume. În iulie 2019, la a cea de a 43-a reuniune UNESCO desfășurată la Baku, România a fost aspru criticată pentru exploatările forestiere din zonele tampon ale componentelor cu făgete primare. DN 66A planificat prin zona tampon și centrală va afecta situl transnațional. ”Dacă România nu va renunța la acest proiect atunci toate componentele din Germania, Austria, Albania, Belgia, Bulgaria, Croația, Italia, Slovacia, Slovenia, Spania și Ucraina vor fi descalificate. România riscă un scandal diplomatic de proporții.”, a adăugat Păun.
„În vremuri în care avem tot mai multe specii extincte, iar schimbările climatice fac ravagii pe toată planeta, nu ne mai putem permite să pierdem cele mai prețioase păduri, cele primare. Distrugerea pădurilor virgine din România are impact la nivel global”, a spus Jana In Zeiten, specialist păduri la ROBIN WOOD. „Cerem ca pădurile primare din România să fie protejate și Comisiei Europene să intervină și să aplice legislația.“ a adăugat Ballenthien.
Contacte pentru presă:
Jana BALLENTHIEN, Specialist Păduri Robin Wood, Tel.: +491799716685, Email: [email protected]
Ute BERTRAND, Ofițer de presă Robin Wood, Tel. 0049 (0)171 835 95 15, [email protected]
Gabriel PAUN, președinte Agent Green, [email protected]
Anja ARNING, ofițer de presă EuroNatur, [email protected]; Tel: +49 7732 927213
NOTE:
[1]https://dpiis.gov.ro/new_dpiis/wp-content/uploads/2014/06/05-Nota-de-Fundamentare-DN66.pdf
[2]https://online.psd.ro/articole/pentru-romani/viorica-d%C4%83ncil%C4%83-proiectul-de-execu%C5%A3ie-al-dn-66a-scos-la-licita%C5%A3ie-p%C3%A2n%C4%83-la-sf%C3%A2r%C5%9Fitul-lunii-mai/
[3]https://www.avantulliber.ro/2019/07/26/ce-spune-ministrul-transporturilor-despre-drumurile-turistice-din-zona-vaii-jiului/
[4]https://youtu.be/Q1p_IWC8fCg
[5]https://www.agentgreen.ro/contrastudiu-de-biodiversitate-la-drumul-national-66a/
[6]https://youtu.be/g0jYeUl2_50
[7]https://wwf.panda.org/?194269/Agent-Green-blocheaz-drumul-naional-66A
[8]https://whc.unesco.org/en/list/1133