13 păduri virgine de 1926 hectare din 4 județe documentate științific de Agent Green

Pădurile urmează să fie incluse în Catalogul Național al Padurilor Virgine

1926,26 hectare de păduri virgine adăpostite în 13 trupuri de păduri neatinse de topor au fost documentate in ultimele 3 luni de o echipa de cercetare științifică a Agent Green. Studiile au fost depuse la Gărzile Forestiere așa cum prevede legea până la data de 30 septembrie și realizate cu sprijinul financiar al Fundatiei EuroNatur și 3266 de euro din donații de la persoane private în urma unei campanii de strângeri de fonduri pe Facebook.

Salvarea ultimelor păduri virgine este o cursă contra cronometru. Adică reușim noi să ajungem primii să le protejăm sau drujbele să le răpună? Guvernul nu dă bani pentru studii. Așa că le facem noi mulțumită donațiilor. În mod normal pădurile inventariate vor intra în Catalogul Național încă de anul acesta imediat dupa validarea și recepția care trebuie făcute de autorități. După aceea le putem considera protejate, iar amenda pentru cine taie chiar și o creangă este de acum 30.000 lei”, a spus Gabriel Păun, Președinte Agent Green.

Pădurile inventariate de Agent Green în anul 2016 se găsesc în județele Bacău, Vrancea, Buzău și Covasna și au de cele mai multe ori nume de poveste: Pădurea cu Bârloage, Lacul Vulturilor, Cerdac, Dofteana, Botul Farcului, Plaiul Farcului, Piatra Runcului, Monteoru Vintileasca, Oituz – Lepșa Mare și altele. În total din cele 1926,26 ha documentate, 904,9 ha se află în proprietate privată iar restul în proprietate de Stat. În acest moment Catalogul Național [1] este încă gol și nu este publicat.

În ceea ce privește măsurile de prevenție există încă probleme foarte grave. Deși Guvernul României a fost informat încă din anul 2004 că există un inventar științific [2] pentru 218.000 hectare de păduri virgine, acesta a rămas pasiv vreme de mulți ani. Abia în codul silvic din 2008 și cel din 2015 au apărut primele elemente de protecție și mai concret în OM 3397/2012 însă situația din teren rămâne dramatică exploatările ilegale continuând și în ziua de astăzi [3].

Se exploatează cu premeditare atât în păduri de stat cât și private pentru că amenda nu este usturătoare. Este de ajuns să se facă un drum forestier sau să se taie câțiva arbori și pădurea nu mai poate fi încadrată ca pădure virgină. Apoi pot tăia în liniște și restul. Multe au fost rase complet de pe fața pământului. Nimeni nu știe precis cât de mult s-a pierdut în ultimii zece ani ci doar că a mai rămas foarte puțin de salvat. Ne luptăm pentru ultimele rămase” a încheiat Păun.

NOTE:

[1] Ordinul nr. 1417/2016 privind constituirea Catalogului naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine din România:
https://lege5.ro/Gratuit/gezdinjqge3q/ordinul-nr-1417-2016-privind-constituirea-catalogului-national-al-padurilor-virgine-si-cvasivirgine-din-romania

[2] Veen, P.; Biris, I.-A. (Eds.), 2005: “Inventory and strategy for sustainable management and protection of virgin forests in Romania”, PINMATRA project, co-finanțat și elaborat de Societatea Regală Olandeză de Conservare a Naturii în cooperare cu Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice

[3] VIDEO – Concurs de taieri ilegale in padurile virgine din Muntii Tarcu
https://youtu.be/e-RPJzjyWWY

VIDEO – Paduri Virgine din Muntii Fagaras Taiate Ilegal Rateaza Intrarea in Patrimoniul UNESCO
https://youtu.be/7Ae7U2CdMvk