[separator headline=”h2″ title=”ROMSILVA doreste sa taie fagetele secular din Cosava Mica”]
Fotografie in premiera din aer cu padurea virgina Cosava Mica (foto: AGENT GREEN )
AGENT GREEN lupta pentru protejarea ei si a depus astazi la Ministerul Mediului documentatia pentru a face din Cosava Mica o rezervatie stricta parte din Parcul National Semenic
Pădurea virgina Coșava Mică este constituită din parcelele 121-141 din UP I Helișag, OS Nera, DS Reșița, având o supprafață de cca. 739 ha. Este localizată în partea de SE a Parcului Național Semenic-Cheile Carașului, fiind limitrofă acestuia. Nu se cunoaste motivul pentru care aceasta padure de o deosebita importanta ecologica nu a fost inclusa de la bun inceput in Parcul National Semenic, dar stim ca ROMSILVA se opune in prezent protejarii ei si ca doreste sa exploateze comercial aceasta padure
Cosava Mica este o pădure primară, constituită din făgete pure, aflată într-un echilibru dinamic avansat, având stabilitate și eficiență polifuncțională ridicate, o structură complexă, plurienă, cu arbori multiseculari, aflați la limita longevității fiziologice și având dimensiuni excepționale, cu arbori morți aflați în diverse faze de descompunere, care reprezintă un arhetip al făgetelor carpatine.
În ultimul deceniu au fost efectuate unele lucrări silvotehnice cu caracter special, pe suprafeţe restrânse şi cu volume extrase mici, în zonele marginale ale sitului. Cosava Mica este inca in prezent intr-o excelenta stare de echilibru.
A fost identificată ca pădure primară încă din anii 2002-2003, iar cu ocazia procesului „O nominalizare comună a unor păduri virgine şi seculare de fag ca situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO: Pădurile de fag – patrimoniu natural comun al Europei” a fost selectată de către experții internaționali ca zonă candidat pentru nominalizare împreună cu Rezervația Naturală Izvoarele Nerei cu condiția asigurării unui regim de protecție strict. În prezent, pădurea Coșava Mică este zonată ca pădure de producţie si deci iminent amenintata.
Asigurarea unei protecții adecvate pentru Pădurea Coșava Mică se poate realiza fie prin includerea parcelelor constituente în categoriile funcţionale 1-5J şi/sau 1-5O (TI), în conformitate cu prevederile OM 3397/10.09.2012 privind stabilirea criteriilor şi indicatorilor de identificarea a pădurilor virgine şi cvasivirgine în România (această încadrare se poate face cu ocazia revizuirii amenajamentului O.S. Nera, proces aflat în acest moment în desfăşurare), fie prin instituirea regimului de arie naturală protejată de interes national (în conformitate cu prevederile legislației în vigoare – Ordinul MMDD nr. 1710/2007).
AGENT GREEN propune aliprea Cosavei Mici la Parcul National Semenic – Cheile Carusului in zona de protectie stricta, la fel ca si rezervatia stricta Cheile Nerei. De asemenea, avand in vedere ca Romania trebuie sa desemneze noi situri Natura 2000 pana in septembrie 2015 propunem ca padurea virgina Cosava Mica sa devina additional si sit Natura 2000.
Pentru o mai buna protectie a Cosavei Mici si a Izvoarelor Nerei consideram ca si Cosava Mare care le desparte trebuie sa primeasca statut de protectie integrala, la fel ca si Valea Helisagu Mare situata la VSV de Cosava Mica care ar trebui inclusa in Parcul Semenic macar ca zona de conservare speciala.
Având în vedere cele prezentate mai sus, AGENT GREEN a cerut astazi Ministerului Mediului sa faca demersurile necesare pentru asigurarea unui regim de protecție adecvat pentru Pădurea Coșava Mică și, în paralel, reconsiderarea și susținerea includerii de urgență, alături de Rezervația Naturală Izvoarele Nerei, ca zonă candidat pentru nominalizare pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Aduceți Pădurii Zâmbetul Înapoi!, proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului.
Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org