Cascada Lolaia – un nou punct de belvedere în Parcul Național Retezat

Atractivitatea ecoturistică a Parcului a crescut

Agent Green și APNR (Administrația Parcului Național Retezat) au finalizat saptămâna trecută lucrările pentru semnalizarea, accesibilizarea și amenajarea punctului de belvedere la cascada Lolaia din Parcul Național Retezat.

Cascada Lolaia este o atracție naturală spectaculoasă situată la 1050 metri altitudine în partea de nord a parcului și este accesibilă pentru vizitare tot timpul anului prin locul numit Cîrnic. Pe aici intră 90% dintre turiștii care vizitează anual parcul. Cei mai mulți dintre aceștia nu cunosc că o abatere de la traseu de numai 5 minute le-ar putea aduce în cale frumusețea deosebită a acestei cascade al cărei potențial ecoturistic era compromis de modul în care obiectivul era semnalizat și pus în valoare. Turiștii pot ajunge la cascadă cu trenul până la gara Ohaba de sub Piatră sau Subcetate. De acolo există microbuze care duc către Cîrnic. Accesul auto este permis tot timpul anului până la Cîrnic. De aici mai sunt de mers doar 20 de minute pe jos până la cascadă. Pentru turiștii experimentați Agent Green și APNR au amenajat anul trecut poteca tematică ”Calea Lupilor”, un traseu ceva mai dificil, dar deosebit de spectaculos ce poate fi parcurs în 11 ore și care străbate întreg parcul de la sud la nord, cu pornire de la Cheile Buții (Sud) și sosire la Cîrnic (nord).

Lucrările au început în luna mai și erau necesare pentru siguranța turiștilor și pentru creșterea atractivității ecoturistice a parcului. La realizarea proiectului au participat 68 de persoane: angajați și voluntari ai APNR și Agent Green, jandarmeria montană și membri ai comunităților locale. Au fost montate indicatoare și panouri informative in limbile română și engleză. Accesul la cascada se face pe o pantă accidentată și de aceea poteca este suspendată și realizata cu trepte și balustrade din lemn. Punctul de belvedere este împrejmuit cu balustrade din lemn și a fost amplasat în cel mai adecvat loc pentru observarea cascadei. Tot aici a fost amenajat și un stativ pentru aparatele foto ale turiștilor care doresc să se fotografieze în grup complet în poziția ideală cu imaginea cascadei pe fundal.

Proiectul face parte dintr-un program mai amplu prin care Agent Green intenționează să crească atractivitatea a Retezatului și să implice comunitățile locale într-un program alternativ de dezvoltare durabilă prin ecoturism.

Conform negocierilor cu UE, în doar câteva luni se vor tăia subvențiile la minele de cărbuni. Nu am auzit politicienii să aibă vreo viziune pentru locuitorii dinValea Jiului și îmi este teama că acești oameni alături de alte comunități locale din jurul Retezatului rămase fără surse de venit vor începe să taie pădurea, să braconeze animalele sălbatice și să extragă alte resurse din munte. Pe termen lung ne propunem să aducem parcul Retezat la cele mai înalte standarde privind atractivitatea ecoturistică. Doar astfel putem aduce în zonă turiști români și din străinătate care să lase bani membrilor comunităților locale ce asigură servicii de calitate. Sunt convins că odată cu implicarea localnicilor într-un astfel de program va va scădea apetitul și puterea celor interesați de agresiuni asupra parcului”, a spus Gabriel Păun, Președinte Agent Green.

Proiectul ”Belvedere pentru cascada Lolaia” a fost desfășurat în parteneriat cu Administrația Parcului Național Retezat și realizat cu sprijinul financiar al Fundației pentru Parteneriat și al Mol România în cadrul programului ”Spații verzi”.