Ministerul Agriculturii insistă pentru coexistența OMG cu celelalte culturi
Agent Green a descoperit în județul Călărași, pe raza comunei Chirnogi, o cultură masivă de soia convențională contaminată cu soia modificată genetic Roundup Ready produsă și brevetată de corporația Monsanto [1].
Cultivarea de soia MG (modificată genetic) nu este autorizată în Uniunea Europeană unde se aplică toleranța 0 în astfel de cazuri. Rezultatele de laborator confirmă că 0,28% din cultura de soia este modificată genetic [2]. Coordonatele GPS ale culturii contaminate sunt: latitudine N 44° 05’ 13,59” și longitudine E 26° 31’ 04,09”. În România s-a cultivat soia MG până în anul 2006. Începând cu anul 2007 această cultură a fost interzisă. ”În vara ce tocmai se termină am realizat un tur de testare pentru depistarea de culturi ilegale și cazuri de contaminare cu OMG. Acest nou caz de contaminare cu soia modificată genetic ne îngrijorează deoarece apare la 3 ani după interzicere când credeam că a fost eradicată. Dacă nu se iau măsuri imediate de distrugere a culturii, boabele produse de o singură plantă de soia modificată genetic vor putea fi însămânțate la anul, iar contaminarea va fi masivă”, a spus Gabriel Păun, Președinte Agent Green.
Acesta este al 19-lea caz documentat de cultivare ilegală sau contaminare cu OMG din România în ultimii 4 ani în care au fost implicate plante precum soia, porumb, cartof și prun. Astfel de cazuri apar nu doar la plantele al căror polen este purtat de vânt și de insecte la culturile învecinate, dar și la plante autogame cum este soia. În acest caz contaminarea poate apărea pe întreg lanțul de producție al semințelor și alimentelor: depozitare, însămânțare, recoltare și procesare. În prezent Ministerul Agriculturii modifică cadrul legal pentru a asigura coexistența culturilor de OMG cu cele convenționale și ecologice [3]. ”Este deja evident că plantele modificate genetic nu pot fi ținute sub control și că ele pun în pericol soiurile românești. Coexistența plantelor modificate genetic cu agricultura ecologică și cu cea convențională este imposibilă. Cu toate acestea Ministerul Agriculturii insistă să pună pe hârtie legislație nouă în acest sens. Putem descoperi oricând cazuri de contaminare, deci în practică coexistența este un mit și putem demonstra asta la nesfârșit pentru a face ministerul de râs. Singura soluție reală de a proteja fermierii, sănătatea oamenilor și mediul de OMG este ca ministerul să oprească orice astfel de creatură să fie înscrisă în catalogul național al soiurilor”, a încheiat Păun.
Agent Green cere:
– Gărzii Naționale de Mediu să distrugă cultura contaminată cu soia MG din Chirnogi
– Ministerului Agriculturii să renunțe la legislația pentru coexistența plantelor MG alte forme de agricultură și să elimine plantele MG din catalogul național al soiurilor
NOTE:
[1] Descoperirea cazului de contaminare cu soia MG a avut loc cu ocazia turului de testare a OMG din vara 2009. Imagini filmate brute despre acest caz sunt disponibile pentru vizualizare, descărcare și utilizare (doar 21.09.2009. Pentru utilziare după această dată vă rugăm să ne contactați):
https://www.youtube.com/watch?v=u-DN71WsY1k
[2] Raport de analiză M0907/038 al componentelor modificate genetic comandat de Agent Green și realizat de laboratorul Umweltbundesamt din Viena, Austria.
[3] Adresa fără număr de înregistrare a Ministerului Agriculturii, Direcția de cercetare și calitatea producției și agricultură ecologică din 16.04.2009 către Agent Green ca răspuns la adresa organizației nr. 10 / 02.04.2009