Jocurile electronice 3D cu animale sălbatice sunt alternativa la circuri
Ieri cu ocazia ceremoniei de inaugurare a noului Parlament European de la Strasbourg, fundația Vier Pfoten România, Agent Green și doamna europarlamentar Daciana Sârbu au militat pentru interzicerea folosirii animalelor sălbatice în circuri.
Animalele sălbatice ținute în captivitate suferă tulburări comportamentale grave deoarece sunt ținute în lanțuri, forțate să făcă lucruri pe care nu le-ar face niciodată în natură, bătute adesea de dresori, separate de semenii lor, cumpărate și vândute, mutate dintr-un loc în altul. Practic animalele sunt tratate drept obiecte de amuzament pentru oameni. ”Faptul că omul domină planeta nu presupune că trebuie să tratăm celelalte specii drept scalvi pentru amuzamentul nostru. Animalele sălbatice sunt ființe vii care au nevoi similare ca oamenii (adăpost, hrană, sursă de apă, parteneri, distracție și libertate). Ele trebuie observate cu responsabilitate în habitatele lor naturale în rezervații științifice, parcuri naturale și naționale. Tocmai de aceea în țările civilizate a luat naștere și se dezvoltă rapid o nouă formă de recreere în natură, ecoturismul”, a spus Gabriel Păun, coordonator campanii Agent Green.
Ursul, leul, elefantul, hipopotamul, girafa, rinocerul, tigrul, leul de mare sunt speciile sălbatice care sunt cel mai des exploatate în circuri cu condiții inacceptabile de totală contradicție cu necesitățile animalelor. O cușcă de circ măsoară de obicei 12 mp pentru un urs și 100 mp pentru un elefant. Cercetătorii spun că habitatul natural pentru astfel de mamifere mari este de obicei de 600 kmp pentru elefant și de până la 1000 kmp pentru urs. Chiar și animalele sălbatice născute în captivitate au nevoi similare cu cele ale semenilor din sălbăticie. Acestea nu se pot adapta la viața în captivitate. Cel mai vast habitat natural din Europa nefragmentat de infrastructură și de alte activități antropice este Peisajul Forestier Intact din munții Retezat Godeanu Țarcu. Acesta măsoară 1001 kmp. ”Este timpul să observăm nevoile animalelor sălbatice și să le oferim ceea ce își doresc, libertatea. Există țări europene cum ar fi Bulgaria, Danemarca, Estonia, Finlanda Austria, Polonia, Suedia, Slovacia, Cehia și Ungaria care au impus deja interdicții asupra folosirii animalelor sălbatice în circuri. În România nu există o astfel de inițiativă, dar o luăm noi astăzi. Am intenția să transform această inițiativă într-una la nivel european”, a spus Daciana Sârbu, membră a Comisiei pentru Mediu din Parlamentul European.
În Europa există încă sute de circuri ambulante. Vier-Pfoten a inițiat anul trecut o campanie la nivel european pentru interzicerea la nivelul Uniuni Europene a folosirii animalelor sălbatice la circ [nota 1]. ”Suferința animalelor sălbatice din circuri este inimaginabilă. Mulți dresori lovesc cu brutalitate animalele sălbatice și chiar recunosc acest fapt. Consecințele psihologice sunt handicapuri definitive pentru animalele folosite la circ și pun pericol înseși viețile dresorilor și îngrijitorilor. Suntem în secolul XXI. Avem la dispoziție alternative sofisticate de divertisment, incluzând simulări 3D computerizate care pot fi cu animale sălbatice. Nu mai există nicio justificare pentru ca animalele sălbatice să sufere în continuare doar pentru amuzamentul oamenilor”, a încheiat Veronica Tulpan, coordonator proiecte naționale, Vier-Pfoten România.
Vier Pfoten România și Agent Green cer Guvernului României și Parlamentului European să interzică folosirea tuturor speciilor de animale sălbatice în circuri.
Notă:
[1] Semnează petiția pentru interzicerea folosirii animalelor sălbatice în circuri:
https://vier-pfoten.campaignbox.de/stop-it/kampagne_ro.php