Agent Green la conferinta internationala „Zone libere de OMG”

Agent Green participa in perioada 24-25 aprilie la conferinta internationala anuala „GMO free regions” (zone libere de OMG) de la Lucerna, Elvetia [nota 1]. Tema principala a conferintei din acest an este „Food & Democracy” (Alimentatie si Democratie). Cu aceasta ocazie Agent Green face doua prezentari. Prima prezentare, in plen, se refera la istoricul, dar si la situatia actuala referitoare la cultivarea de OMG si productia ecologica in Romania. A doua prezentare aduce in prim plan coexistenta imposibila dintre culturile de plante modificate genetic (OMG) pe de o parte si cele conventionale si ecologice, de cealalta parte. Aceasta din urma prezentare expune nenumaratele cazuri de cultivare ilegala si contaminare cu porumb, soia, prun si cartof modificate genetic inregistrate in Romania in perioada 2005-2008.

Sondajele de opinie realizate in toate statele membre ale UE arata ca europeni nu ar alege alimentele modificate genetic (MG), iar conferinta din Lucerna urmeaza sa reuneasca lideri ai grupurilor care sunt active pentru a asigura respectarea acestei dorinte a europenilor. Respingerea categorica fata de OMG se datoreaza ingrijorarilor cu privire la siguranta acesora pentru sanatate si pentru mediu, dar si indoielilor cu privire la necesitatea lor, avand in vedere ca pana in prezent productia din OMG nu a fost performanta. Mai multe state au impus deja diferite forme de interzicere a cultivarii de OMG, ca prim pas pentru a le opri sa ajunga in farfuriile consumatorilor (Franta, Germania, Austria, Polonia, Ungaria, Grecia, Luxemburg). Discutiile din cadrul conferintei vor include teme precum:
– Elaborarea de strategii pentru a facilita participarea cetatenilor in procesul de luare a deciziilor
– Identificarea de solutii pentru agricultura durabila
– Adoptarea unui moratoriu asupra OMG si in state membre ale UE

In Europa exista deja peste 35 000 de fermieri, 100 de regiuni si 143 de provincii declarate libere de OMG. In Romania s-au infiintat recent 37 de comune si 3 orase libere de OMG in judetele Cluj si Bistrita Nasaud [nota 2].

„Exista o cerere imensa de alimente cu certificat ecologic in Uniunea Europeana. Satisfacand aceasta cerere Romania isi poate relansa agricultura in foarte scurt timp. Romania cultiva ecologic doar 200 000 ha din potentialul de 2 milioane de ha si nu ofera de cativa ani buni sprijin acestui tip de agricultura prietenoasa cu mediul si care ofera alimente de calitate. In schimb Guvernul Romaniei promoveaza si protejeaza cultivarea porumbului modificat genetic despre care se stie ca polueaza mediul, sanatatea si nu poate coexista cu celelalte tipuri de culturi”, a spus Gabriel Paun in cadrul conferintei.

NOTE:
[1] Informatii despre conferinta „GMO free zones – Food & Democracy”
https://www.gmo-free-regions.org/food-democracy-april-2009.html
[2] Regiuni libere de OMG
https://www.gmo-free-regions.org/gmo-free-regions/romania.html