Deșertificarea României, o amenințare minimizată și prost abordată de autorități
Fondurile PNRR pentru împăduriri trebuie redirecționate pentru a aborda cauza și nu efectul
București, 4 iulie 2021 – Agent Green atrage atenția că deșertificarea României devine ireversibilă și va afecta locuibilitatea și suveranitatea alimentară a țării întrucât nicio măsură luată de stat nu ia în calcul agravarea schimbărilor climatice.
”Schimbările climatice sunt o amenințare globală, însă ține în mare parte și de ceea ce putem face noi în România să atenuăm efectele ca să putem continua să avem o țară locuibilă, cu surse de apă, hrană și biodiversitate. Ori până acum văd doar o inconștiență criminală la nivel de autorități. Este datoria noastră să tragem semnalul de alarmă pentru că s-a făcut foarte târziu pentru a mai salva ceva”, avertizează Gabriel Păun, președintele Agent Green.
Comisia Europeană a aprobat recent o sumă importantă de bani pe care România o va putea accesa prin PNRR pentru împăduriri. Agent Green a oferit Guvernului încă din februarie 2021 o serie de propuneri în scris pentru a cheltui judicios acești bani însă soluțiile propuse au fost ignorate. Propunerile organizației au inclus folosirea fondurilor de la CE pentru crește suprafața împădurită a țării de la 29% la 40% până în anul 2032, adică aproape 3 milioane de hectare de terenuri agricole abandonate și degradate cu păduri noi care ar fi putut fi înfințate dacă banii erau investiți în pepiniere automatizate și care momentan nu există în România. Există în schimb o criză de puieți pentru a fi plantați. Cu aceiași bani Guvernul va putea crește, în cel mai fericit caz, suprafața împădurită a țării doar de la 29% până la 29,2%. Adică bani mulți, prost cheltuiți și astfel irosită ultima șansă reală de a îmblânzi clima. Anunțul a fost făcut de reprezentanți ai Ministerului Mediului cu ocazia evenimentului organizat în Parlamentul României de Ziua Pădurilor când a fost prezentat proiectul de împădurire al deșertului din Oltenia. Restul de bani sunt planificați a fi folosiți în scheme pentru proprietary private de terenuri care sunt birocratice și discutabile din punct de vedere al garantării înființării de păduri viabile. Dar România are deja reputația de a mima împăduriri, fiind recent sancționată de OLAF, inclusiv pe această temă.
”Guvernul intenționează să cheltuiască o mare parte din banii PNRR pentru a împăduri deșertul Olteniei care este deja o zonă compromisă. Acolo trebuie făcut un muzeu în aer liber al prostiei. Rezervele de apă din zonele de câmpie au devenit aproape inexistente. Logica îmi spune că împăduririle trebuie să începă acolo unde mai există apă, adică de-a lungul tuturor râurilor. Apoi aceste păduri trebuie lărgite și acolo unde se poate unite. Ne confruntăm cu o secetă extremă, iar soarele care intensifică evaporarea apei trebuie împiedicat să mai ajungă la sol. Peisajul national trebuie să devină un mozaic de păduri și câmpii. Mai multă pădure înseamă mai multă rezervă de apă în sol de care vor beneficia, culturile agricole și clima. Ori astăzi în cele mai multe zone de câmpie te poți uita 360 de grade în jur fără să vezi vreun copac. Sugerez intervenția Președinției în această direcție”, este de părere Păun.
Noua climă a României include temperaturi mai mari, precipitații mai puține neuniform distribuite în timp și spațiu.
”Pe lângă extincție pentru o serie de specii, asta înseamnă că vom rămâne gradual și inevitabil fără rezerve de apă și pământ pentru a ne produce hrana. Astăzi nu discutăm despre reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ci doar despre pădure. Și nici măcar despre pădurea care există deja și de care autoritățile își bat joc. Ci despre șansa unică de a planta milioane de hectare de păduri pe terenuri abandonate și degradate, șansă pe care România este pe cale să o rateze deliberat în numele lăcomiei, corupției și a inconștienței. Acesta este pumnul meu pe care îl bat în masa de lucru a președintelui Klaus Iohannis”, a încheiat Păun.