– Mai întâi a fost revoluția „eco”. Apoi revoluția „bio”. Ce mai poate urma? Revoluția semințelor țărănești! Ea va aduce legume adevărate și sănătoase, din soiuri păstrate de generații, în satele românești –
Un vis pierdut: grădina bunicilor
Totul a început în mică mea grădină din spatele casei, în cântecele pițigoilor. Am luat pământ în mână, și pe degete s-a lipit țărâna încă reavănă, amestecată cu zăpadă topită. Mirosul acela, de pământ înmuiat în primăvara timpurie și zbicit de soarele gălbui, mi-a amintit de alte primăveri. De bunicii mei, pregătind grădinile, numărând bob cu bob semințele ținute în bucăți de ziar, pe care notaseră soiurile cu pixul, descântându-le și șoptindu-le tainice rugăciuni, înainte de a le pune în pământ. Și-am zis: „De ce nu? De ce să nu pun anul ăsta, în amintirea lor, aceleași soiuri, cu aceleași gusturi și mirosuri?”.
Unde au dispărut semințele românești?
Plin de entuziasm, am mers la primul magazin cu semințe, unde aveam să descopăr, însă, cu uimire, că planul meu nu era chiar așa simplu de îndeplinit: toate semințele de pe rafturi erau din alte țări: roșii din Germania, ardei și salată din Olanda, castraveți și pătrunjel din Polonia… Nicio sămânță din România! Pliculețe lucioase, frumos colorate, dar care (după cum avea să îmi explice vânzătorul) nici măcar nu aveau în interior semințe de soiuri curate, ci erau „hibrizi, că ăștia sunt acum la putere pe piață. Vă fac un preț frumos, cu tot cu fertilizanți și insecticid, să aveți o producție super!”, a mai adăugat, și a scos de sub tejghea două bidoane cu chimicale. Numai că eu nu doream o producție „super”, mie îmi era dor de bunici și de grădina lor. Până la sfârșitul zilei, făcusem turul tuturor magazinelor de specialitate din zonă și concluzia era una singură: în comerț nu se găsesc semințe românești, soiurile bătrânești „nu mai sunt la modă”, singura ofertă sunt importurile din Occident. Să fie asta soluția?
„Eco Ruralis”
Auzisem că în România există totuși țărani care și-au păstrat semințele vechi, moștenite din generație în generație, care dau legume cu gustul de altădată. Ca să aflu unde să-i caut și ca să mă lămuresc ce e mai bine să pun în pământ, am mers la Cluj, la „Asociația Eco Ruralis”, unde știam că există specialiști într-ale agriculturii țărănești tradiționale. Într-un birou ce semăna cu sediul unei revoluții cubaneze, plin de afișe, steaguri, fotografii și hârtii, m-a primit Raluca Dan. Călită în lupta pentru salvarea Roșiei Montane, Raluca luptă acum pentru drepturile țăranilor din România, în Asociația „Eco Ruralis”, o asociație veche de 12 ani. Umblată la Bruxelles și la București, bună cunoscătoare a legilor internaționale și naționale pentru drepturile țăranilor, dar și a situației reale din satele românești, la întrebarea mea: „Ce ar fi mai bine să semăn în grădină ca să aibă gust ca pe vremea bunicilor?”, ea mi-a răspuns pe loc, fără nicio ezitare: „Nu te lăsa păcălit de vânzătorii din magazine, de pliculețele lucioase cu poze frumos colorate! Caută și găsește-ți semințe vechi, așa-zisele semințe țărănești! Doar acelea îți vor da legume cu gustul și mirosul de altădată, legume adevărate! În comerț se găsesc semințe hibrid, făcute în laborator, total neadaptate la condițiile de mediu. Semințele țărănești au evoluat odată cu timpul, există de sute de ani, și-au transmis adaptarea la mediu din generație în generație, interacționează altfel cu locul, de la secetă și frig, la boli și dăunători. De-asta, semințele vechi nu au nevoie de tratamente! Un alt argument în favoarea semințelor țărănești este că le poți înmulți de la an la an. Cele hibrid, din magazine, sunt concepute să devină infertile după o singură utilizare, ca să fie cumpărate în fiecare an de agricultor. Ai luat semințe hibrid, le-ai plantat și ai făcut roșii? Nu vei putea să folosești semințele din acele roșii ca să le plantezi și anul următor, că nu îți va ieși nimic – sunt gândite să fie infertile, ca să te oblige să mergi din nou la magazin să cumperi… Semințele țărănești le poți folosi nu doar ani, ci generații întregi. În plus, ele se adaptează în timp tot mai bine, la solul, clima și locul în care le cultivi. Nu în ultimul rând, e vorba de calitatea a ceea ce mănânci – soiurile țărănești sunt mai gustoase, dar și mult mai nutritive și sănătoase!”.
Legumele ilegaliste
Am fost convins pe loc: asta era ceea ce doream pentru grădina mea – semințe țărănești, soiuri vechi din bătrâni! Numai că bucuria mi-a fost retezată de ghilotina realității. La întrebarea mea „Și de unde aș putea cumpăra astfel de semințe?”, răspunsul a fost sec: „Nu ai de unde să le cumperi. Este ilegal să vinzi semințe țărănești!”. A urmat o tăcere lungă. Nu mai înțelegeam nimic. De ce să nu poți cumpăra din magazine tocmai semințele mai bune și mai valoroase?
Răspunsul e simplu și „chimizat”. România, alături de multe alte țări ale lumii, a semnat tratate prin care a fost de acord să aplice aceste măsuri. Așa că semințele țăranilor nu au ce să caute pe piață. Dar s-a-ntâmplat ceva cu totul neașteptat! Alungați din magazine de marile companii ce vând doar semințe omologate hibrid, fără niciun sprijin din partea statului, țăranii au pus la cale o „rezistență”. De data aceasta nu în munți, ci în propriile grădini. Semințele vechi, sănătoase și adevărate, au început să circule din om în om și din sat în sat. Ilegal, ferit, ca o marfă de contrabandă. Și „revoluția” s-a extins. Pornită de la câțiva săteni, astăzi, comunitatea celor care plantează semințe țărănești are mii, poate zeci de mii de membri în România. Nu se știe exact, pentru că, deși sunt organizați în grupuri de voluntari care fac schimb de semințe între ei, nu sunt înregistrați oficial nicăieri, nu apar în nicio statistică. Unii au forumuri cu circuit închis pe internet, alții se organizează în „piețe libere”, asociații sau independenți. Dar fenomenul explodează. Numai la „Eco Ruralis”, din Cluj, dacă la început, în 2010, au fost cinci familii care făceau schimb de semințe, astăzi sunt donate, în fiecare an, peste 100 de mii de semințe de către țărani voluntari. Pentru ele se fac liste de așteptare, cu mii de amatori, semințele epuizându-se, câteodată, în doar câteva ore. Dar cum a început această „mișcare de rezistență”, această „revoluție” tăcută a semințelor țărănești? Spre uimirea și mândria mea, aveam să aflu că totul a început la Suceava, cu… un interviu publicat în revista „Formula AS”!
Comoara de la Suceava
La „Banca de gene” din Suceava sunt păstrate, în buncăre securizate, mostre din peste 18.000 de varietăți de soiuri de pe teritoriul României! Doamna Silvia Străjeru, directoarea acestei instituții fenomenale, își amintește: „Era în 2009, și domnul Ion Longin Popescu, colegul dvs. de la «Formula AS», mi-a luat un interviu despre comoara semințelor vechi țărănești, multe dintre ele dispărute, dar pe care noi le-am salvat în colecțiile noastre. Am vorbit atunci despre importanța acestui tezaur național care se pierde și despre valoarea a ceea ce țăranii cultivau cândva. După apariția acelui interviu, a început să sune imediat telefonul de la secretariat. Erau oameni care ne întrebau dacă nu le putem da împrumut câteva semințe, ca să le cultive și să ducă soiurile vechi mai departe. La început răspundeam chiar eu la telefon, îmi notam numele omului și adresa, ce semințe dorește și le trimiteam prin poștă. Apoi telefoanele s-au înmulțit și nu mai făceam față, a trebuit să angajăm o secretară special pentru asta. De la an la an, cererile au crescut, tot mai mulți oameni sunau din toate colțurile țării, să ne ceară semințe vechi. A fost neobișnuit pentru o instituție ca a noastră să se ocupe de așa ceva. În lume sunt foarte puține bănci de gene care donează semințe, de obicei ele doar le conservă și le studiază. Dar ne-am gândit că, până la urmă, există și o oportunitate în demersul nostru. Aceste semințe de soiuri vechi riscă să dispară, unele nu mai există decât la noi. De ce să nu le înmulțim, de ce să nu încercăm să refacem un pic din această zestre genetică? În felul acesta, am stabilit câteva criterii de acordare a semințelor, am făcut un formular pe internet și am continuat să donăm semințe. E foarte important că avem aceste soiuri tradiționale, iar solicitările în ultimii ani au crescut foarte mult. Oamenii sunt foarte mulțumiți cu ceea ce primesc de la noi, pentru că noi le-am studiat și știm ce dăm. Ne străduim să le răspândim în cultură cât mai mult, să nu fie doar păstrate aici, ci să fie înmulțite și să continue modul lor natural de dezvoltare. În fața schimbărilor climatice e foarte important să avem soiuri adaptate la mediu, ori ele nu se adaptează decât dacă sunt cultivate și întărite de la an la an. Aceste soiuri tradiționale pot fi cultivate fără pesticide și chimicale, și asta înseamnă ceva extrem de important și pentru sănătatea noastră. Sigur, e nevoie și de agricultură de tip intensiv, dar pentru asta nu trebuie să ne omorâm agricultura tradițională, legumele din curțile oamenilor”.
Căutătorii de „aur”
Începând din anul 1990, echipe de la Banca de gene din Suceava au colindat satele românești cel puțin de două ori pe an, în special pe cele mai izolate, pentru a descoperi semințe vechi, păstrate din generație în generație. Din sat în sat și din poartă în poartă. În acest fel, au reușit să salveze peste 3000 de varietăți de fasole și usturoi, cu gust deosebit, roșii – cum doar ne amintim că au existat în anii copilăriei, și multe altele. Iar semințele colectate au fost puse la microscop și le-a fost studiată structura, au fost fișate, fiecare sămânță cu povestea ei, așa cum știa să o spună țăranul la care o găseau. Ba chiar și rețete de mâncare, în care ar putea să fie folosite legumele țărănești. Toate semințele colectate și salvate de la dispariție sunt acum păstrate în buncăre uriașe, de inox, la -20 de grade, în pliculețe de aluminiu, purtând coduri speciale de identificare. Am vizitat acest tezaur gigantic, în care sunt păstrate semințele adunate de mii de țărani. Un fel de catedrală glacială, în care stau semințe miraculoase ce abia așteaptă să încolțească din nou și să tremure, primăvara, în soare. Comori ce ascund grădinile bunicilor noștri, drept amintire pentru viitor.
Semințe cu suflet
Dar cine sunt oare acești „rezistenți” ai semințelor? Cine sunt acești țărani „ilegaliști”, cu credință în grădinile de altădată, și ce revoluție pun ei la cale? Ca să îi cunosc, am străbătut țara în lung și-n lat. Unul dintre „revoluționari” este o bunicuță din satul Săhăteni, județul Buzău. Îmi deschide poarta cu un zâmbet larg, își așează ochelarii ca să mă vadă mai bine și pornim la pas mic, să îmi arate grădina din spatele casei. O cheamă Rodica Meiroşu. În 2015, s-a unit cu câțiva prieteni și au făcut Asociația „Semințe cu suflet”, deși nu au înregistrat-o oficial. Își propuseseră doar să dea mai departe semințele vechi, țărăneșți, pe care ei înșiși le cultivau în grădinile de lângă casă. În scurt timp, au ajuns la aproape 2000 de membri. Au organizat 60 de „piețe libere” în toată România, ba chiar și la Chișinău, piețe în care dădeau gratis, din surplusul lor de semințe, explicând oamenilor cum se cultivă și de ce e important să păstrăm soiurile românești.
Doamna Rodica se așează pe un scăunel, cu mâinile în poală, și îmi povestește: „Ne luăm gențile cu semințe și plecăm prin țară. Noi ne plătim singuri și transportul, și cazarea, și masa, și dacă nu găsim spațiu gratis, îl plătim și pe acela, ca să organizăm „piețe libere”. Câteodată, mergem cu trenul o noapte întreagă. La început, oamenii nu prea au venit, că nu știau despre ce e vorba și nici nu aveau încredere când ziceam că le dăm semințe bune pe gratis. Dar pe măsură ce au luat și au pus în grădini și s-a dus vestea că sunt roșii cu gustul de altădată, lucrurile s-au schimbat. La Sibiu, de exemplu, unde am organizat o piață liberă, au venit oameni din mai multe zone ale țării, chiar și din Teleorman! Piața se deschidea la 10, dar la opt era deja lume adunată, de am zis că ne strivesc! Într-o oră, am dat toate semințele. Oamenii care nu apucaseră se rugau de noi să le dăm cu bani. Și așa a fost mereu după aceea, cu sute de oameni veniți la piețele noastre. Uite, îmi dau și lacrămile acu, că îmi aduc aminte. Era o doamnă, româncă din Belgia, și i-am dat un pliculeț cu semințe și ea se bucura ca un copil! Îl strângea la piept și era fericită și plângea și m-a îmbrățișat, de m-a luat și pe mine cu plâns… Vin aici, la mine, familii tinere, cu copiii de mână, familii care au plecat de la oraș la țară, să le dau semințe. Pentru ei am umblat prin țară, oameni care înțeleg ce înseamnă sămânța noastră țărănească, păstrată din generație în generație. M-am trezit într-o zi cu un domn care a zis că stă în Canada și vrea niște semințe de roșii românești, să le pună în grădinuța de-acolo, să știe și copiii lui ce gust au roșiile adevărate, de acasă, din România. Își făcea probleme cum o să le treacă el granița – că acolo e interzis să bagi semințe străine în țară. Se gândea să le pună într-un borcan cu dulceață, și așa să le ducă, să le semene în grădina lui de acolo. În ce hal am ajuns! Asta e lumea în care vrem să trăim? Mi-au scris din Danemarca să le trimit semințe vechi, de mărar și pătrunjel, cu mirosul adevărat, de la noi!”.
Cu jalba în băț, la Bruxelles
Într-un alt sat, Dâmbroca, din județul Buzău, pe o stradă cam desfundată, locuiește Stela Zămoiu. Se prezintă așa: „Bunica a fost țărancă, mama a fost țărancă și eu sunt tot țărancă, de când mă știu.” Are trei fete, și împreună țin patru grădini. Acasă la ea, se află unul dintre punctele de colectare a semințelor donate de alți țărani și redistribuite prin „Eco Ruralis”. Mă invită chiar în cămăruța în care sunt ținute semințele. Rafturi de jos până în tavan, burdușite cu borcane, cutii, pungi și plicuri, toate atent inscripționate, cu soiul și varietatea plantei. În vocea ei se simte revolta sătenilor lăsați fără sprijin, marginalizați, neluați în seamă de nicio autoritate de stat: „Am fost la Bruxelles și am protestat, că noi, țăranii, suntem foarte neajutați și fără drepturi: noi de ce să nu avem dreptul să ne vindem semințele? De ce nici măcar pe plan local? Noi nu avem pământ mult, și din cauza asta, nici subvenție nu primim. Legumele noastre sunt mai sănătoase și mai gustoase, mai ieftin de cultivat și nici nu poluează, și cu toate astea, nimeni nu ne vede, nimeni nu ne ia în seamă! La Bruxelles ne-au primit și le-am zis toate astea, am fost o delegație de țărani acolo. Ne-au ascultat și au spus că ne vor căuta. Au trecut doi ani de atunci și nimeni nu ne-a căutat. Acolo… e politică la nivel înalt și tot cei care au puterea o fac…”
Doamna Stela îmi prezintă ce are pe rafturi, din producție proprie: 62 de varietăți de roșii, „busuioace și aromatice”, peste 20 de varietăți de fasole cățărătoare și „vreo 15 oloage”, mărar, spanac cățărător, castravete amar pentru diabetici, ștevie, dragavei – „ca ștevia, da mai acrișoară” – și multe alte legume. Ba chiar și flori care să păzească de musculițe grădinile: crăițe „să aducă albinuțe la polenizare”, floarea-soarelui, căldărușă… Nu le stropește niciodată cu nimic, le dă doar cu ceai de urzică, rostopască și coada-calului, dacă e mană.
Semințele sunt albe și curate, doamna Stela „le scrie” ca să nu le încurce. Are tehnici speciale să le curețe, le lasă și câte trei zile la înmuiat, le spală în zece ape, le usucă pe bucăți de tifon. Așa a învățat de la mama ei, așa face și ea, așa au învățat și fetele ei să facă.
Stela privește la semințele așezate frumos pe rafturi și îmi spune: „Când eram mică-copilă, mergeam la piață, la Buzău. Bunica era săracă și bătrână și mă duceam cu ea să îi car gălețile cu roșii, că așa le ducea la piață. Pe tataia mi-l amintesc și acum cum stătea toată ziua în solariu. Așa-i și în sângele meu, cu grădinărit și cu zarzavaturi…”.
Vali Cucu și tomatele uriașe
De la Stela Zămoiu am plecat în nordul Moldovei, în județul Neamț. Dintre toate semințele țărănești, cele mai căutate sunt cele de tomate. Și la acest capitol, Vali Cucu din satul Bălțătești este campion! El are semințe de roșii uriașe, care se fac și de 1,5 kilograme! A primit cândva de la un inginer agronom cinci semințe. „Ăsta-i soi aparte! Face roșii uriașe!”, i-a spus inginerul. Și așa a fost! De la cele cinci semințe, astăzi, Vali Cucu trimite semințe de tomate uriașe în toată țara. Ba, a fost bătaie pe ele și în Grecia, unde a mers „la un schimb de experiență și semințe”: „La Greci, în două ore am dat toate cele 300 de pliculețe pe care le aveam la mine. Eu nu vorbesc engleză, da știți cum m-am înțeles cu țăranii de acolo? Ca frații eram! Ne înțelegeam din priviri, din gesturi! Ne lega pământul, ne legau plantele astea, na…”
Vali Cucu are aproape 70 de ani, dar încă lucrează cu îndârjire: „Sămânța e ca și aurul de valoroasă! Și cine deține sămânța deține controlul! Au fost tentative să ne interzică pe noi, ăștia cu soiuri țărănești, dar nu au reușit. Ei ar vrea să fie pe piață numai hibrizi, că afacerea e foarte mare! Și dincolo de afacere, este vorba de control – dacă tu nu mai ai sămânța ta, o să cumperi, și când depinzi doar de cel care vinde… ești la mâna lui. Plus că 4-5-6 tratamente trebuie să le cumperi la pachet, că altfel nu îți iese mare lucru. Așa că de ce să îți otrăvești mâncarea, să depinzi de alții, să îți cheltui banii, și la final să ai mâncare proastă? Aici, la noi în sat, majoritatea oamenilor cultivă soiuri țărănești, își fac ei sămânța, de la an la an, că s-au lămurit. Doar cei care vând la piață cumpără hibrizi.”
Vali Cucu nu are doar semințe țărănești, are și sfaturi și tratamente curate, fără chimicale. Pentru mărirea producției, are o veche rețetă rusească, cu găinaț de găină și drojdie de bere, iar pentru insecte dăunătoare, pregătește acum o soluție din flori de crizantemă sălbatică.
Vali Cucu se cunoaște și cu Stela din Dâmbroca și cu doamna Rodica din Săhăteni. În general, acești țărani păstrători de semințe vechi se știu între ei, nu doar în sat, ci în toată țara. Se sună, se întâlnesc, e o mare bucurie să se vadă și să facă schimb de semințe, să povestească ce au mai cultivat în grădinile lor și ce provocări au mai depășit. Poate că spiritul semințelor de altădată chiar ăsta este – să îi unească pe oameni, să îi facă să se simtă într-o mare familie, să lege prietenii și să învețe respectul pentru pământ.
*
Călătoria mea s-a sfârșit. M-am întors acasă cu multe semințe primite în dar de la cei pe care i-am cunoscut. Le-am împărțit cu familia, cu prietenii, cu vecinii. În felul acesta, am devenit cu toții complicii celor ce rezistă în grădinile lor, risipiți prin satele României. Va reuși această „revoluție” a țăranilor, ce cred în destinul semințelor românești? Se vor trezi guvernanții înainte de a fi prea târziu? În așteptarea răspunsului, eu mi-am presărat, deocamdată, semințele în răsadniță, cu gândul la bunicii mei și la grădina lor minunată, în care am copilărit. Iar în ziua când primele plante vor răsări, luminând fereastra cu verdele lor plăpând, va fi semn că visele, când credem în ele, se împlinesc!