VEȘTI BUNE DIN PĂDURILE ROMÂNIEI

                                         Capre negre în Piatra Craiului (Foto: Mircea Verghelet)

 

Introducerea recentă a SUMAL 2.0, noul sistem informatic de supraveghere a materialului lemnos, despre care am scris săptămâna trecută, este numai una dintre știrile bune legate de pădurile României. După un an în care lupta pentru mediu a bătut pasul pe loc, noul guvern dă primele semne hotărâte că vrea să schimbe lucrurile în bine. Iar exemplul îl dă chiar primul ministru, Florin Cîțu, care l-a numit printre consilierii săi pe unul dintre cei mai intransigenți activiști de mediu din țara noastră, bine cunoscut și din paginile revistei „Formula AS” – Gabriel Păun. Și veștile optimiste dinspre zona de mediu nu se opresc aici…

 

                                                                             Gabriel Păun, consilier al premierului Cîțu!

 

                                                                                Gabriel Păun

 

Printr-o hotărâre semnată recent, premierul Flo­rin Cîțu îl ia în echipa sa de consilieri onorifici pe unul dintre cei mai vocali activiști de mediu din țară, Gabriel Păun, de la „Agent Green”. Activitatea de con­silier onorific e neremune­ra­tă, nu implică apartenen­ța po­litică și va acoperi do­meniile protecția mediului, protecția animalelor și agri­cultura du­ra­bilă. Bine cunoscut cititori­lor revistei noastre, Gabriel Păun a declarat: „Am accep­tat cu onoare invitația de a sluji în folosul tezaurului na­tu­­ral al României. Am avut doar experiențe pozitive cu domnul Cîțu, când era se­nator, și sunt optimist că îmi voi putea folosi ex­periența, pentru ca măsurile viitoare ale Guvernului să ducă România mai aproa­pe de locul unde oame­nii prosperă, în vreme ce tra­tează natura cu empatie și respect. Voi rămâne la fel de intransigent în întrea­ga activitate și loial naturii, animalelor și oameni­lor”. Gabi Păun a studiat biolo­gia, ecologia, protec­ția mediului și ecoturismul și luptă de aproape 20 de ani pentru natură și animale, atât în România, cât și în străinătate.

 

                                                                         Codrii seculari de la Herculane, salvați de la tăiere

 

                                                                      Pădurile din jurul Băilor Herculane

 

Pădurile seculare din apropiere de Băile Her­culane, situate în Parcul Național Domogled – Va­lea Cernei, au fost salvate, în ultima clipă, de tăie­rile planificate de Romsilva. Garda Forestieră a scos pădurile de la licitațiile de anul acesta și a pro­mis că va face verificări în vederea includerii lor în „Catalogul Pădurilor Virgine”. Asociațiile „Alti­tudine” și „Agent Green”, cele care au sesizat abu­zul plănuit de Romsilva, vor să ducă mai departe demersurile de salvare a pădurilor seculare, prin includerea acestora în zona de protecție integrală a Parcului Național Domogled – Valea Cernei.

                                                                                    Drujbe „trase pe dreapta”

Modificările legislative legate de mediu, reali­zate pe vremea fostei legislaturi, încep să își arate efec­tele, anunță fostul senator USR Mihai Goțiu, unul dintre inițiatorii acestora. Potrivit unei comu­nicări a Ministerului Mediului, unui număr de peste 50 de operatori economici (privați, ocoale sil­vice și regii locale) li s-a retras certificatul de atestare, în baza căruia își desfășurau activitățile de exploatare fores­tieră. Pe „lista neagră” se găsesc firme respon­sabile de tăieri presupus ilegale, de pe raza Direcției Silvice Mureș, Ocolul Silvic privat Horea – Apuseni, responsabil de tăieri în județele Cluj și Alba, dar și ocoale silvice ale Romsilva – OS Marginea (Direcția Silvică Suceava), OS Mol­dovița (DS Suceava) și OS Fâncel (DS Mureș). „În lipsa Certificatului de atestare, drujbele acestor operatori economici vor fi scoase din păduri. Mai mult, administratorii sau asociații acestor firme nu mai pot participa în alte societăți care să soli­cite atestare de exploatare forestieră. Tot în urma amendamentelor pe care le-am susținut, perioada de interdicție a fost mărită de la 1 an la 3 ani”, explică Mihai Goțiu.

                                                                                  „Ținutul Buzăului”, în atenția UNESCO

„Ținutul Buzăului” se află la doar un pas de a deveni Geoparc UNESCO, recunoscut ca teritoriu cu valori naturale și culturale de importanță inter­națională, după ce asociația cu același nume a de­pus la Paris, spre consultarea specialiștilor Orga­nizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, dosarul întocmit de cele 18 comune care constituie Ținutul. Vulcanii noroioși, domurile de sare, focurile vii, trovanții, așezările rupestre și chih­limbarul roșu – renumitele comori ale Ținu­tului Buzăului – sunt acum în analiza celor de la UNESCO. Evaluatori independenți ai Uniunii In­ter­naționale a Științelor Geologice vor analiza, la rândul lor, diversitatea geologică a teritoriului și im­portanța sa globală. „Odată cu acordarea acestui titlu, Buzăul va fi considerat „Parc al Pământului”, unde patrimoniul natural și cultural va putea fi folosit pentru a sprijini comunitățile din zonă”, spun inițiatorii dosarului.

                                                                               Frumusețea ascunsă în pădurile noastre

 

               Cerb în pădurile Sucevei (Foto: Ionel Lehovolea)

Veștile bune din pădurile noastre vin nu doar prin inter­mediul știrilor de agenție sau al comunicatelor de presă, ci și prin impac­tul imaginilor. Reprezentanții Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și-au făcut, în ulti­ma vreme, frumosul obicei de a prezenta publi­cului ima­gini inedite, sur­prinse în tim­pul acțiunilor de monitori­zare din pădu­rile României. Împăr­tășim cu dumneavoas­tră două din­tre ele, surprinse, în plină iar­nă, în Ocolul Sil­vic Po­jorâta și în Parcul Na­țional Piatra Craiu­lui.

 

Publicat inițial în ,,Formula AS” -în nr. 1456

scris de CIPRIAN RUS