În interviurile prin telefon pe care le-am realizat pentru numărul trecut al revistei („Sperăm și rezistăm”), am aflat că, în Franța, pandemia a stârnit o solidaritate exemplară a orășenilor, cu producătorii locali de bunuri alimentare. Un curent de opinie salutar, care îi îndeamnă pe francezi ca acum, în aceste vremuri dificile economic, să-și cumpere alimentele de la micii producători din sate, pentru a-i sprijini. Ba, mulți tineri se reorientează către viața la țară, convinși că după această teribilă pandemie, agricultura își va recăpăta adevărata importanță, oamenii dorind să mănânce natural și curat. Exact în același timp, și în România lucrurile încep să se miște în aceeași direcție, iar primii care au pus-o în practică au fost oamenii din satul Ciugud, din județul Alba. Primarul de acolo (renumit pentru realizările lui) a făcut rapid o platformă online, și în doar cîteva zile a apărut primul Aprozar Virtual, prin mijlocirea căruia orice sătean își putea pune la vânzare alimente din propria gospodărie. Ideea s-a răspândit ca un foc, căruia vântul stării de urgență i-a suflat în flăcări: în nici o lună de zile, pe internet sau pe rețelele de socializare au apărut sute de astfel de magazine virtuale, unde, la „tarabe digitale”, țăranii își vând marfa concretă. Ba mai mult, ți-o aduc acasă, încât să nu fii nevoit să înfrunți riscul infectării. Dacă înainte era vorba că țăranul nu știe ce-i șofranul, am deschis calculatorul să văd dacă acum știe ce e… internetul. Și, imediat, pe Facebook mi-a apărut grupul Producători din zona Orăștiei. Am pus mâna pe telefon și a doua zi am avut la poartă tot ce comandasem: câte trei legături de salată, ridichi, pătrunjel, ceapă verde, spanac, țelină, usturoi verde. În total, 40 de lei, cu transport inclus. Toate proaspete, tocmai culese din grădină! Să tot trăiești sănătos! Dacă am văzut că procedeul funcționează, m-am apucat să comand și alte produse de la țăranii din zonă. Și, odată cu ele, am cules și informații, bune să descrețească mintea, în panica produsă de pandemie.
FERMA LUCAN: „E nevoie de un gest de solidaritate cu producătorii români”
Se află în satul Tămășasa, la distanță de vreo 30 km de Orăștie. Este o fermă de familie, specializată în produse lactate. Mariana, alături de soțul ei, ține întreaga gospodărie. Sunt tineri, entuziaști și s-au adaptat rapid noilor cerințe.
„Înainte vindeam doar la piață, unde cumpărătorii sunt oameni în jur de 50 de ani. De când lucrăm și pe internet, clienții sunt mai tineri și fac comenzi. De obicei, cer preparate lactate din tot ce avem – lapte, brânză telemea, caș, smântână, urdă, brânză dulce. În mica noastră fermă de familie lucrăm doar eu cu soțul meu. Avem 17 vaci, 115 oi și șase scroafe mari. Ne mai ajută și soacra mea. Piața la Orăștie este deschisă și e normal să fie așa, ce-ar face oamenii fără marfa producătorilor? Eu merg la piață o zi da și una nu, am avut foarte multe comenzi telefonice de dus în perioada asta. E mai greu un pic, că sunt multe drumuri de făcut, dar mă bucur că merg vânzările. Nu știm ce va urma. Cred că o să fie o perioadă mai dificilă, sunt mulți oameni care nu își mai iau salariile întregi. Neavând bani să cumpere, ne vor scădea și nouă vânzările, dar poate mai lăsăm din preț, și o să fie bine. Om vedea! Important este ca lumea să înțeleagă câtă nevoie este în momentul de față ca oamenii să cumpere de la producătorii locali. E nevoie de un gest de solidaritate cu noi. Nu doar pentru că asta înseamnă să fim susținuți, dar în felul ăsta, oamenii vor avea alimente curate și proaspete”.
LEGUME BERIU: „Ar fi spre binele tuturor să se dezvolte micile afaceri țărănești”
Pe doamna care mi-a adus zarzavaturile la poartă o cheamă Alina Nicula. Soțul ei conduce mașina, ea livrează pungile gata pregătite conform comenzilor telefonice. Locuiesc în satul Beriu din județul Hunedoara, unde au solarii și vor să le extindă.
„Avem comenzi foarte multe! Livrările la domiciliu prin internet ne-au ajutat. Avem în solar ridichi, ceapă, spanac, pătrunjel, țelină, usturoi… doar produse de sezon. Ținem și păsări, și atunci când avem în surplus ouă, le oferim la vînzare. Mergem și la piață, dar din cauza restricțiilor de circulație, oamenii vin mai puțin, așa că sunt foarte mulți vârstnici sau familii cu copii care preferă să ne sune și le ducem marfa acasă, pentru o taxă suplimentară de cinci lei. Sunt optimistă, aș zice că e chiar mai bine ca anul trecut și cred că această perioadă îi va obișnui pe oameni să cumpere și pe mai departe de pe internet. Cu siguranță că vom trece cu bine peste această încercare. De altfel, aici, la țară, nici nu se simte starea de urgență, suntem atât de prinși cu munca, încât veștile rele ajung mai greu la noi. Cine are timp să se uite la televizor, mai ales că mare parte din ce se spune sunt minciuni și exagerări… Noi avem o jumătate de hectar de pământ și încercăm acum să acoperim cu solar toată suprafața. Pentru noi nu este o afacere nouă, cu asta s-au ocupat părinții încă înainte de revoluție, și am preluat și știința lor, și ideea. Așadar, este o moștenire de familie. Lucrez cu mama și mă mai ajută și soțul, atunci când nu merge la serviciu. Când sunt perioade foarte aglomerate, avem niște rude aici în sat și mai apelăm la ei. Cam așa ne descurcăm. Ar fi spre binele tuturor să se dezvolte micile afaceri țărănești. Marfa autohtonă e de o mie de ori mai bună decât cea de import. Ar trebui să ne sprijine și statul cumva. Producătorii români să aibă întâietate pe piața de alimente”.
SOLARIILE PEȘTEAN: „Pot să ofer un câștig aproape la fel ca în Germania”
Pe celălalt mal al Mureșului își are solariile Tiberiu Peștean, un producător de-acum cunoscut, pentru că marfa lui este de foarte bună calitate. Am mai scris despre el în Formula AS. În perioada ulterioară, a început conversia la legume certificate bio.
„Acum toate sunt făcute în solar, arată fain! Deja sunt făcute legumele de sezon! Culturile de primăvară sunt gata – ridichi, salată, broccoli, ceapă. Acum le recoltez și o să pun în loc roșii, vinete, ardei. Am primit acum comenzi, nici nu pot să le fac față. Dacă aș avea la cules niște oameni, poate m-aș descurca mai bine. Supermarket-urile mi-ar fi luat, dacă aveam, 8-9 mii de legături de ridichi. Dar pentru asta îți trebuie trei oameni ca să poți face rapid legături, să dai marfă proaspătă. Cu oamenii pe care îi am nu pot să culeg cantitatea asta. Eu nu depind atât de mult de piață, la mine e important să am cu cine să lucrez, să am oameni la cules, ca să pot onora comenzile magazinelor mari. Din păcate, românii preferă în continuare să plece la muncă în străinătate, deși eu, de exemplu, aș putea să îi dau unui om un câștig aproape la fel ca în Germania, mai ales că de anul viitor voi vinde legume bio certificate. Forța de muncă rămâne problema principală în România, nu pandemia”.
FERMA VOINEA: „De criză e îngrijorat Trump, nu eu, cu 800 de oi și 100 de vaci!”
Se află în satul Pricaz, la doar câțiva kilometri de Orăștie, și comercializează carne de miel. De fermă se ocupă cu o mână de fier doamna Ileana Voinea. Tot ea preia și comenzile, tot ea îi ia din scurt și pe miniștrii Agriculturii care mai trec prin zonă.
„Fostul ministru al Agriculturii a venit pe la noi și eu i-am dat o listă cu 12 lucruri de rezolvat pentru fermieri. A revenit după un an și l-am întrebat: «Ce-ați rezolvat din listă într-un an, dom’ ministru?». Vă spun eu: nimic! Valea, nu am ce să mai discut cu voi! Văd că actuala echipă e mai hotărâtă. Mai fac lucruri ca să ne sprijine și pe noi. Vânzarea merge până acum foarte bine, deși piețele nu prea mai au clienți și nu am mai putut trimite în Italia miei pentru Paștele catolic. Ne-a ajutat foarte mult internetul, unde s-au distribuit anunțurile producătorilor locali. Dar important este că avem comenzi și treaba merge! De criză e îngrijorat Trump, din America, și Merkel, din Germania, nu eu, cu 800 de oi și 100 de vaci! Sigur că acum, cu virusul ăsta, e o mică îngrijorare, da’ nu ne speriem. Pentru noi, pandemia n-a însemnat nimic, că tot așa muncim, de dimineață până seara. Că vaca zbiară de foame, vițelul are nevoie de lapte, la porc trebuie curățat și de oi trebuie avut grijă. Ca să fie clar: cine vrea să muncească și să aibă grijă de familia lui poate să o facă, în agricultură este loc! Cine nu, stă în bloc, se uită la televizor și bea cafele. Asta este! Acum, împreună cu încă 5 fermieri din zonă, facem o cooperativă, și pentru asta suntem scutiți de impozite, ceea ce contează mult. Băiatul meu are 22 de ani, a terminat liceul, și este cu noi, aici. S-a săturat de muncă: a fost la discuit, a venit la muls oile, a reparat o baterie la tractor, a curățat la porci și încă nu e gata ziua. Și mâine dimineață o ia de la capăt. Asta înseamnă agricultură. Dar nu ne plângem, că muncim cu drag și trăim din ce facem. Și ne bucurăm că există un viitor pentru noi”.