Garanție-Returnare

DOCUMENT DE POZIȚIE

Sistemul Garanție-Returnare pentru recipientele de băuturi

Sistemul garanție-returnare este una dintre soluțiile necesare pentru ca o cantitate importantă de resurse naturalee să nu fie utilizate o singură dată, ca mai apoi să ajungă depozitate la groapa de gunoi, incinerate sau să polueze natura. În cadrul sistemelor garanție-returnare, consumatorul achită o sumă drept garanție pentru recipientul produsului pe care-l achiziționează, sumă care îi va fi rambursată la returnarea recipientului la un punct de returnare.

Prin implementarea unui sistem garanție-returnare și prin crearea stimulentelor financiare pentru consumatori, administrațiile locale și centrale din mai multe state au reușit să crească ratele de colectare separată și reciclare. Sistemul garanție-returnare a fost introdus în legislația românească prin OUG 74/2018, aprobată prin Legea 31/2019. Au fost incluse obligații privind recipientele reutilizabile, combinate cu o creștere de 5% pe an a cotei de ambalaje reutilizabile puse pe piață, care cumulat trebuie să atingă o rată de 30% până în 2025. Organizațiile semnatare propun completarea legislației în vigoare din 2018 și stabilirea unui obiectiv pe termen lung pentru ambalajele reutilizabile vândute de către comercianții cu amănuntul de 55% până în 2030. Sistemul garanție-returnare implementat în mod optim are potențial de reducere a importului de deșeuri pentru industria reciclării, de a dezvolta piața de materii prime secundare din România și de a crea oportunități economice la nivel local. Experiențele din alte țări au arătat că este posibil să închidem bucla materialelor reciclabile la nivel național și local și să asigurăm independența aprovizionării cu materiale.

Din păcate, legislația care ar implementa un sistem de garanție-returnare la standarde europene este în pericol. Este vorba de proiectul de HG care presupune, pe scurt, că pentru unele produse cumpărate clienții plătesc o garanție care le este returnată când duc ambalajele înapoi la magazin. Un raport al Comisiei Europene spune că acest sistem are potențialul de reducere a gunoiului cu peste 80%.

Parcursul sistemului garanție-returnare (SGR) în legislația românească a fost lung și anevoios. Introdus în 2016 prin OUG 38/2016, apoi eliminat în 2017 și reintrodus prin OUG 74/2018, cu niște îmbunătățiri. Abia în 2020 ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet și echipa sa au elaborat normele de implementare, completând legea și supunând-o unui proces transparent de consultare și dezbateri publice.

Noul ministru Tanczos Barna a dat semnale că ar putea amâna și altera legea. În același timp, nu oferă transparență publică asupra procesului și nu a răspuns solicitărilor coaliției ONG-urilor pentru transparentizare, până la momentul lansării petiției de față.

Între timp, producătorii și retailerii presează noul ministru al Mediului, după cum se poate vedea inclusiv în comunicarea oficială a Ministerului.

Cert este că SGR trebuie să fie implementat cât mai curând. Văile, pădurile, câmpiile, apele, satele și orașele sunt sufocate de gunoaie, suntem codași la reciclare, nu ne atingem țintele impuse de legislația europeană.

Mai mult, riscăm noi amenzi din partea Uniunii Europene — de la 1 ianuarie 2021 va trebui să plătim către UE o taxă de 0,8 euro pentru fiecare kilogram de plastic nereciclabil pus pe piață.

Comisia Europeană încurajează statele membre să implementeze SGR, pentru a atinge ținta de reciclare pentru ambalaje de 90%.

Cont LEI

Denumire entitate nonprofit: Asociaţia Agent Green
Cod unic de înregistrare: 25261826
Cont IBAN LEI: RO02RNCB0072156916030001

Cont Euro

Information about the bank:

Name: Banca Comerciala Romana, Sucursala Sector 1 Bucuresti
Adress: Calea Victoriei nr. 155, Bucuresti, Sector 1
Swift Code: RNCBROBU

Information about the account holder:
Name: Asociatia Agent Green
Cod IBAN EURO account: RO72RNCB0072156916030002