2019 a început foarte prost, poate chiar cel mai rău pentru natură din 1989 până acum, dar se termină plin de speranță pentru păduri și pentru animalele sălbatice. Poate cel mai plin de speranță de când situația tăierilor legale și ilegale a fost scăpată total de sub control, lucru care ne bucură enorm și ne motivează să credem că 2020 este anul victoriei pentru păduri.
Investigațiile desfășurate în anul 2019 nu vor face subiectul acestui articol, din motive evidente. Vă mulțumim mult tuturor celor care ne faceți munca mai ușoară și ne semnalați din proprie inițiativă povești bine documentate, și vă asigurăm că în măsura resurselor disponibile, facem tot posibilul să intervenim acolo unde ne anunțați că sunt probleme. Din păcate fenomenul este scăpat de sub control și numărul sesizărilor este foarte mare, iar atenția noastră se va concentra foarte mult în următoarea perioadă pe protecția ultimelor 526 000 de hectare de păduri primare și seculare, despre care vom povesti în continuare.
Începem cu aniversarea a 10 ani de Agent Green și cu multe mulțumiri, pentru că majoritatea dintre voi ne sunteți alături de la bun început, și toată activitatea noastră a post posibilă doar datorită sprijinului vostru. Ne înclinăm și vă promitem că vom face tot ce ne stă în putință ca următorii 10 ani să fie cel puțin la fel de activi!
Am început anul în forță cu serie de acțiuni pe durata în care România a deținut președinția Consiliului UE. Am incomodat Guvernul corupt la toate evenimentele pentru protecția mediului desfășurate în România la care au participat oficiali europeni. Am demarat zeci de procese în instanțe și am depus nenumărate sesizări prin care am reușit să oprim exploatări forestiere în arii protejate și păduri virgine pe mai bine de 10.000 de hectare.
Conferință de presă pe trotuarul din fața hotelului Kronwell din Brașov unde cei 28 de directori UE pe biodiversitate se întruneau. Agent Green a anunțat lansarea unor plângeri împotriva Guvernului României din cauza unor dovezi puternice privind încălcări ale legislației UE privind exploatările de păduri. Oficialii Europeni au fost întampinați cu un banner uriaș de protest cu mesajul ”EU: PROTECT ROMANIA’S VIRGIN FORESTS NOW” și au fost invitați alaturi de jurnaliști să urmărească LIVE dezastrul din Munții Făgăraș și cel din ariile naturale protejate în general.
Protest la CJ și Prefectura Bistrița după ce Ministrul Mediului plecase fără a-i asculta pe activiștii de mediu cărora le promisese că le va acorda o audiență. Serviciile de securitate i-au ținut pe activiști cât mai departe de atașații UE de mediu, dar aceștia au reușit totuși să le înmâneze unor oficiali materiale informative despre dezastrul din pădurile României și despre alte probleme de mediu.
Protest artistic inedit cu ocazia reuniunii ministrilor mediului din UE la Palatul Parlamentului pentru a cere ministrilor europeni să intervină pentru protejarea padurilor virgine. Artistul stradal Irlo alături de mai bine de o sută de voluntari au început au pictat trotuarul dinspre parcul Izvor al Palatului Parlamentului cu mesaje pozitive.
Activiștii siamezi au fost repede înlăturați de jandarmi pentru că au îndrăznit să întâmpine experții grupului de lucru privind adaptarea la schimbările climatice (EGA / Environmental Goods Agreement) cu o fotografie care ilustrează o pădure seculară rasă și mesajul ”Welcome to Romania” inscripționate pe un tricou uriaș. Evenimentul s-a desfășurat sub Președinția UE în cadrul general al implementării Acordului Climatic de la Paris și a fost este găzduit de Consiliul Județean Timiș.
România a predat președinția UE la 30 iunie și a continuat nestingherit cursa nebună pentru distrugerea naturii. În luna iulie a anunțat că pregătește buldozerele și drujbele pentru a asfalta DN 66A prin păduri protejate UNESCO. 30 de activiști și alpiniști din Romania, Germania, Danemarca, Austria si Portugalia, au protestat în Rezervația UNESCO de păduri primare ”Ciucevele Cernei” pentru a preveni un scandal diplomatic internațional cauzat de defrișarea planificată a 28,59 hectare de păduri după ce Guvernul României a alocat 307 milioane RON pentru a transforma 19 km de drum pietruit de munte într-un drum național asfaltat care ar fi urmat să traverseze 2 arii protejate de interes european, parcul național Domogled-Valea Cernei, 15 km din zona tampon a sitului UNESCO Ciucelevele Cernei și 1 km din zona centrală a aceluiași sit. Activiștii au reușit să expună un banner uriaș de 50 de metri deasupra celor două margini ale sitului Ciucevele Cernei cu mesajul ”SAVE ROMANIAN PRIMARY FORESTS / SALVAȚI PĂDURILE PRIMARE ALE ROMÂNIEI” adresat Guvernului României și Comisiei Europene. Până la această ora buldozerele și drujbele nu și-ai mai făcut apariția în aceste păduri.
Am protestat spontan la Iablanița, Județul Caraș-Severin pe șantierul Transelectrica unde s-a început construcția liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV Reșița – Porțile de Fier desi traseul propus ar urma să traverseze 9 arii naturale protejate de interes national și European, peste 100 de hectare cu păduri urmând a fi definitiv defrișate. Transelectrica nu a oferit rute alternative. Ulterior Agent Green a dat în judecată Transelectrica și Guvernul României cu scopul de a stopa defrișările și de a determina pârâții să repare rănile deja făcute asupra naturii și să realizeze proiectul pe o rută ocolitoare. Procesele sunt în curs de desfășurare.
Am lansat Avocatul Pădurii , campania de fundraising prin care apelăm la ajutorul vostru pentru a putea susține toate cele peste 30 de procese cu statul care sunt în derulare, dar și pentru a putea deschide altele noi, după mulți ani de lupte în instanță în care am susținut costurile pentru procese. Momentan campania se află pe o platformă externă, urmând să fie funcțională pe site-ul nostru începând cu Februarie 2020.
Am lansat Forever Forest, conceptul de management forestier care revoluționează silvicultura din România. Dacă nu mai vrei să vezi tăieri la ras, fă-l cât mai cunoscut și convinge cât mai mulți proprietari de pădure să-l adopte. Forever Forest există ca să arate că lemnul poate fi profitabil și fără să distrugem cea mai prețioasă resursă naturală, iar în acest moment a fost deja implementat într-o pădure din zona Covasna. Suntem în tratative și cu alți proprietari de pădure și sperăm că în viitor, toate pădurile de producție să urmeze acest concept de management forestier care respectă atât natura, cât și nevoile comunițăților.
Am lansat RANGER GREEN,proiectul în care am creat și protejăm prima zonă model din România, în care tăierile abuzive, braconajul și conflictele om-urs sunt înlocuite cu viața în armonie. Este un proiect foarte drag nouă, care reprezintă idealul pe care ne dorim să-l replicăm în toată țara. Am ales zona cu cele mai mari probleme și cu cea mai mare concentrație de urși din România, iar rezultatele s-au văzut chiar din prima zi de la implementare.
Am identificat în parteneriat cu EuroNatur locurile unde care se gasesc cele mai valoroase paduri din Romania. Rezultatele sunt curpinse în inventarul PRIMOFARO (PRIMary and Old growth Forest Areas of ROmania / Padurile Primare si Seculare e ale Romaniei). Rezultatele sunt promițătoare, dar în aceeași masură îngrijoratoare: România încă deține cel putin 526 000 de hectare de paduri potențial naturale și primare, mai mult decât orice alt stat membru UE (cu excepția Scandinaviei). Însă aceeași analiză ne arată că distrugerea pădurilor avansează într-un ritm deosebit de accelerat. Am organizat o conferință de presă pentru a publica aceste rezultate și am depus studiul la Ministerul Mediului, solicitând evaluarea acestuia și stricta protecție a pădurilor primare și seculare confirmate.
Am depus în luna septembrie împreună cu organizațiile ClientEarth și Euronatur o plângere oficială către Comisia Europeană împotriva autorităților din România pentru distrugerea deliberată a ariilor naturale protejate. Organizațiile susțin că Romsilva organizează lucrări silvice în interiorul ariilor protejate fără o analiză adecvată a impactului taierilor. În multe cazuri, evaluările relevante pentru impactul asupra mediului, care trebuie făcute în mod normal înainte de planificarea tăierii, se fac la mai mulți ani după ce taierea a avut loc sau deloc. Acțiunea la Comisia Europeană a survenit după ce Agent Green s-a judecat în ultimii ani în instanțele din România cu Romsilva solicitând anularea amenajamentelor silvice care au fost aplicate înainte de realizarea procedurilor de evaluare de mediu. O parte dintre procese au fost câștigate, altele fiind înca pe rol.
Ne-am unit forțele cu DeClic și Greenpeace în Marșul pentru Păduri din 3 noiembrie. Mii de persoane au ieșit în stradă în București pentru a cere stoparea tăierilor ilegale, să condamne agresiunile asupra pădurarilor și pentru a cere protejarea ultimelor păduri primare și seculare. Pe langa miile de participanti din Bucuresti, marsul pentru paduri a strans ieri iubitori ai naturii in toate colturile tarii – Cluj, Arad, Brasov, Oradea, Timisoara, Iasi, Sibiu, Corabia, Slanic Moldova, Bistrița și nu numai, dar si in Europa: Zurich, Viena, Londra, Praga, Bruxelles, Madrid, au fost si ele alaturi de noi. In doar doua ore, Reuters si alte publicatii internationale au preluat stirea despre mars, iar a doua zi, chiar Leonardo Di Caprio a postat pe pagina sa de Instagram o poza de la Marsul pentru Păduri și situația pădurilor din România.
Deși ne-am dori să avem mai mult timp pentru plantări sau măcar pentru a-i consilia pe cei care fac plantări, pentru a le face corect, nu prea reușim. Am plantat însă în acest an 7500 de puieți cu sprijinul Rompetrol, într-o zonă din Făgăraș care nu se putea reface natural fără ajutorul omului. Încurajăm societatea să planteze (corect), iar vestea bună este că Ministerul Mediului a anunțat că va demara cea mai mare campanie de împăduriri din ultimii 30 de ani.
Am reușit să internaționalizăm tragedia din pădurile României și să punem presiune pe Guvern pentru a începe să le protejeze. Iată câteva dintre aparițiile esențiale din acest an:
Am înaintat noului Guvern un set de solicitări care să fie introduse în programul de Guvernare. Încheiem anul cu promisiuni din partea noului ministru al mediului că unele dintre așteptările tale au fost luate pe agenda domniei sale cu prioritate: protejarea tuturor pădurilor virgine rămase, interzicerea exportului de bușteni, combaterea tăierilor ilegale prin operaționalizarea aplicației Inspectorul Pădurii, stricta protecție a parcurilor naționale, creșterea suprafeței împădurite a țării, păstrarea sub strictă protecție a ursului brun, limitarea volumului exploatărilor forestiere la nivelul posibilității reale sustenabile și creșterea aportului tuturor pădurilor la atenuarea impactului schimbărilor climatice și a diferitelor dezastre naturale în corelare cu protejarea biodiversității. Vom colabora cu ministerul atâta timp cât se lucrează susținut la aceste promisiuni și vom sesiza imediat orice derapaj.
107.283 de persoane au semnat petiția Agent Green pentru protejarea urșilor pe platforma DeClic. Semnăturile au convins parlamentarii să aprobe amendamentul introdus grație unui deputat sensibilizat și care în cele din urmă a salvat ursul de la vânătoarea de trofee. De asemenea ne-am deplasat și la Bruxelles pentru a discuta cu reprezentanți ai Comisiei Europene despre legea care ar fi urmat să scoată ursul de sub strictă protecție. Oficialii au informat că această tentative ar fi echivalentă cu un infringement direct, ceea ce probabil a contact de asemenea decisiv ca votul final din Parliament să fie în favoarea ursului.
Împreună cu Romapis si EcoRuralis, ne-am unit vocile cu oameni din întreaga Uniune Europeană pentru a salva albinele și pentru a face trecerea la o agricultură ecologică. Trebuie să adunăm 1 milion de semnături pentru a convinge Comisia Europeană să eliminarea treptat cu 80 %, pesticidee sintetice din agricultura UE până în 2030, începând cu cele mai periculoase, pentru ca, până în 2035, în agricultură să nu se mai utilizeze pesticide sintetice; refacerea ecosistemelor naturale din zonele agricole, astfel încât agricultura să devină un vector pentru refacerea biodiversității; reformarea agriculturii, acordând prioritate agriculturii la scară mică, diversificate și durabile, sprijinind creșterea rapidă a practicilor agroecologice și ecologice și permițând formarea fermierilor și cercetarea independentă în domeniul agriculturii în ceea ce privește agricultura fără pesticide și fără OMG-uri. Semneaza si tu petitia si distribuie mai departe. Menționam că formularul cere CNP-ul fiecărui semnatar, fiind vorba de o Inițiativă Cetățenească Europeană, în care semnăturile trebuie validate corespunzator, și vă asiguram ca datele voastre sunt în siguranță.
Am expus plantații ilegale cu soia modificată genetic în județul Tulcea unde autoritățile au fost puse în șah mat, demarându-se o amplă anchetă pentru a preveni astfel de ilegalități în viitor:
Din dragoste pentru animale și din cauza efectelor exportului asupra mediului, ne-am unit forțele cu Animals International, Vier Pfoten, ARCA, Etica și Viitor, Sanctuarul Nima și Asociația Veganilor din România pentru a protesta împotriva exportului cu animale vii. Premierul Ludovic Orban a anunțat că intenționează ca pe termen mediu exportul cu animale vii să fie stopat.
Pentru a doua oară, am fost invitați la Garantat 100% să povestim ce s-a mai întâmplat de când ne-am văzut ultima dată, în urmă cu 5 ani, și mulțumim pentru oportunitate. Dacă nu ați văzut deja reportajul, vi-l lăsăm aici:
2020 se anunță un an bun și suntem recunoscători că eforturile tuturor celor care iubesc natura încep să fie ascultate. Suntem în mijlocul unei tragedii cu efecte ireversibile, însă dacă o oprim acum, încă putem păstra o parte din cea mai mare bogăție naturală a României pentru generațiile viitoare și pentru a combate schimbările climatice.
Îți mulțumesc că ne-ai fost alături și în acest an greu și sperăm ca la anul să îi aduci mai aproape de natură și pe cei dragi.
Cu prietenie,
Gabriel Păun
Președinte Agent Green
P.S. Nu am fi reușit să facem nimic fără sprijinul iubitorilor de natură. Dacă vrei să ne susții și tu cu o donație, îți mulțumim și te asigurăm că este folosită responsabil.